2016. szeptember 30., péntek
2016. szeptember 19., hétfő
Zserbó szelet 2
Ez a recept, Lajos Mari konyhájából van, annyi eltéréssel, hogy a töltelékhez 40 dkg diót használtam, szeretem ha a töltelék azonos méretű a tésztával. Nagyon elnyerte a tetszésemet.
Hozzávalók a
tésztához:
500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
2 tasak vaniliás cukor
1,5 dl tejföl
25 g élesztő
1 tojás
Csipet só
Töltelékhez:
400 g darált dió
250 g cukor
300 g sárgabarack lekvár
1 citrom reszelt héja
Mázhoz:
200 g étcsokoládé
3 ek. étolaj
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, összedolgozzuk a vajjal,
porcukorral, vaníliás cukrokkal, sóval.
A tejfölt meglangyosítjuk, hozzáteszünk egy kevés cukrot, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel, és a
tojással, majd a liszthez adjuk. Összegyúrjuk, cipót formázunk belőle letakarva
kelni hagyjuk amíg elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez a diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral és a citrom
lereszelt héjával.
Egy 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A cipót 4 részre vágjuk, lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk,
az első kinyújtott lapot sodrófa segítségével tepsibe terítjük, megkenjük a
baracklekvár 1/3-ával, megszórjuk a cukros dió 1/3-val. Ráfektetjük a második
kinyújtott tésztalapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros
dió felével aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, megkenjük a maradék lekvárral, megszórjuk a cukros dióval és ráterítjük a
negyedik cipóból nyújtott lappal. Letakarjuk konyharuhával és legalább 1 órát
hagyjuk kelni. Tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokra
előmelegített sütőben 40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy
hasonló méretű formát fektetünk a tetejére és határozott mozdulattal átfordítjuk, így a szép sima fele kerül felülre.
A mázhoz a csokoládét
az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, a tészta tetejére öntjük, szépen
elsimítjuk és hagyjuk megdermedni.
Forró vízbe mártott
késsel szeleteljük.
2016. szeptember 17., szombat
Sonkás, sajtos hajtovány
Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl langyos tej
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2 tojás sárgája
1 dl étolaj
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só (15 g)
Töltelékhez:
20 dkg vaj
25 dkg keményebb sajt
1 tojás
1 teáskanál só
25 dkg sonka vagy szalámi
1 nagyobb kaliforniai piros paprika
Tetejére:
1 felvert tojás
Reszelt sajt vagy különféle magok
A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedésbe
belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük egy deci langyos cukros tejjel,
összekeverjük, hogy kerüljön egy kevés liszt is hozzá és hagyjuk felfutni.
Mikor láthatóan felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval
szép sima, az edényfalától elváló puha kelt tésztát készítek. Konyharuhával
letakarva duplájára kelesztem.
Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket:
A konyhahőmérsékletű vajat, reszelt sajtot, tojást és sót
nagyon jól kikeverem. A sonkát és paprikát kis kockákra megvágom.
Mikor a tészta duplájára megkelt, lisztezett munkalapra teszem, két részre vágom egyenként jó vékonyra (80x30 cm) kinyújtom, megkenem a
sajtos vaj felével, rászórom a sonka és paprika felét, a tészta egyik szélét
megkenem felvert tojással, és a másik felénél kezdem felcsavarni, mint a
bejglit, még kicsit megsodrom, hogy szép vékony rudam legyen, úgyis sülés
közben megnőnek.
Trapéz alakúra felszeletelem, tepsibe rakom, lekenem felvert
tojással és jelen esetbe megszórtam reszelt sajttal, de lehet különböző
magvakat használni.
Hagyom a tepsibe legalább fél órát kelni, majd