Ez a recept, Lajos Mari konyhájából van, annyi eltéréssel, hogy a töltelékhez 40 dkg diót használtam, szeretem ha a töltelék azonos méretű a tésztával. Nagyon elnyerte a tetszésemet.
Hozzávalók a
tésztához:
500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
2 tasak vaniliás cukor
1,5 dl tejföl
25 g élesztő
1 tojás
Csipet só
Töltelékhez:
400 g darált dió
250 g cukor
300 g sárgabarack lekvár
1 citrom reszelt héja
Mázhoz:
200 g étcsokoládé
3 ek. étolaj
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, összedolgozzuk a vajjal,
porcukorral, vaníliás cukrokkal, sóval.
A tejfölt meglangyosítjuk, hozzáteszünk egy kevés cukrot, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel, és a
tojással, majd a liszthez adjuk. Összegyúrjuk, cipót formázunk belőle letakarva
kelni hagyjuk amíg elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez a diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral és a citrom
lereszelt héjával.
Egy 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A cipót 4 részre vágjuk, lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk,
az első kinyújtott lapot sodrófa segítségével tepsibe terítjük, megkenjük a
baracklekvár 1/3-ával, megszórjuk a cukros dió 1/3-val. Ráfektetjük a második
kinyújtott tésztalapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros
dió felével aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, megkenjük a maradék lekvárral, megszórjuk a cukros dióval és ráterítjük a
negyedik cipóból nyújtott lappal. Letakarjuk konyharuhával és legalább 1 órát
hagyjuk kelni. Tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokra
előmelegített sütőben 40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy
hasonló méretű formát fektetünk a tetejére és határozott mozdulattal átfordítjuk, így a szép sima fele kerül felülre.
A mázhoz a csokoládét
az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, a tészta tetejére öntjük, szépen
elsimítjuk és hagyjuk megdermedni.
Forró vízbe mártott
késsel szeleteljük.
Nagyon szép és igen finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nagyon finom, egy próbát megér!
TörlésDe jól néz ki! meg fogom próbálni ezt a receptet. :)
VálaszTörlés100 gr csokoládé és 1,5 ek olaj elég a tetejére. 20x32 cm
VálaszTörlésEz attól függ, mennyire vastagon szereted a csokit rajta. Ha vastagabb szebben el tudod simítani, nincsenek hiányosságok, de próbáld ki, aztán meglátod hogyan csinálod tovább. Én legalább a 150 rátenném.
TörlésÉn megsütöttem a recept szerint. Nagyon finom lett!
VálaszTörlésNagyon örülök, köszönöm a visszajelzést!
TörlésKedves RoziKöszönöm hogy válaszolt! A névtelen én voltam,véletlenül nem irtam a nevem.Most is megsütöm a zserbót a vendégeimnek.
VálaszTörlésRemélem, hogy elnyerte a vendégek tetszését is. Nagyon finom és különösen alkalmas a nyári melegekben, mert nem kell félni, hogy megolvad a krém.
TörlésKöszönöm a receptet! Habár kicsit több lekvárt használtam, a tészta maga csodálatos volt és a végeredmény tökéletes! Csak ezt a változatot fogom használni a jövőben .
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet, további jó sütögetést kívánok és köszönöm, hogy innen választottál.
TörlésÉletem első zserbója. Nagyon jó lett! Érdemes megcsinálni☺️Köszönöm a receptet
VálaszTörlésÖrülök az ilyen visszajelzéseknek, nagyon szívesen, köszönöm, hogy innen választottál:)
Törlés