Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 evőkanál
cukor
3 dl tej
2 dkg
élesztő
1 egész
tojás, 1 sárgája
5 dkg vaj
5 gr só
1 citrom
reszelt héja
Szilva
1 tojás a lekenéshez
Vaníliás porcukor a beszitáláshoz
A lisztet
tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt
és 1 dl tejben feloldott egy evőkanál cukorral leöntjük. Hagyjuk felfutni, majd
a többi hozzávalóval, a vaj kivételével összedolgozzuk. Mikor szép sima a
tészta hozzátesszük az olvasztott vajat és vele is jól kidagasztjuk. Letakarva
meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor a
tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd két részre
osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk, téglalap alakúra, háromnegyed részét
pohárral bejelöljük, a megmaradt részt tésztarácsozóval berácsozzuk. A pohárral
kijelölt részekre egy mokkáskanál fahéjas cukrot rá egy fél szilvát teszünk és
beborítjuk a rácsos tésztával, majd pohárral kiszaggatjuk és zsiradékkal megkent
tepsibe sorakoztatjuk.
A másik tésztát,
és ami a szélektől maradt átgyúrjuk, kinyújtjuk, tetszés szerinti kockákra
vágjuk, ugyanúgy, mint a rácsosnál, fahéjas cukor rá a szilva majd feltekerjük.
Tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben
szép arany barnára sütjük.(30 perc)
A rácsosat még
forrón vaníliás porcukorral beszitáljuk.
A buktát én
nem szoktam cukrozni, szép fényes a teteje a tojástól, de akinek úgy tetszik,
nyugodtan beszitálhassa.