Hozzávalók:
50 dkg
finomliszt
15 dkg vaj
15 dkg
porcukor
1 tojás
sárgája
1 citrom
reszelt héja és fél citrom leve
1 csomag
sütőpor
2 evőkanál tejföl
Töltelék:
1,2 kg
magozott meggy
1 vaníliás
cukor
5 g őrölt
fahéj (1 teáskanál)
15 dkg
kristálycukor
20 dkg dió
1 tojás a
lekenéshez
A lisztet
tálba szitáljuk, hozzátesszük a vajat, sütőport, citromhéjat, pici sót és
finoman elmorzsoljuk a vajat. Amikor szépen elmorzsolódott, hozzátesszük a porcukrot,
tojás sárgát, tejfölt, citromlevet és szépen összedolgozzuk, amíg szép sima
tésztát kapunk. Kivesszük deszkára és két részre vágjuk. Téglalap alakúra
formázzuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, 45 percre, hogy lehűljön a
tészta.
Amíg a
tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.
A
kimagozott, jól lecsepegtetett meggyhez hozzátesszük a cukrokat, fahéjat, és a
darált dió 2/3 részét, finoman összeforgatjuk és félre tesszük, amíg a tészta
hűlési ideje lejár. (A dió helyettesíthető zsemlemorzsával vagy darált keksszel,
az a célja, hogy a meggyből kifolyó levet felfogja, de a dióval, sokkal
finomabb)
Amikor
letelt a 45 perc kivesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán, a tésztát
is meglisztezve 26*36 cm-re kinyújtjuk, belehelyezzük egy kivajazott,
lisztezett formába, szépen eligazítjuk, villával megszurkáljuk, megszórjuk
zsemlemorzsával vagy darált keksszel, rárakjuk a tölteléket, szépen
eligazítjuk.
Kinyújtjuk a
tészta másik felét, ráhelyezzük a töltelékre, szépen eligazítjuk, megkenjük egy
felvert tojással, villával megszurkáljuk, meghintjük a darabosra vágott dióval
és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Kihűlve
tetszés szerinti darabokra-kockákra vágjuk, lehet porcukorral beszitálni, de
úgy is lehet hagyni.