2023. október 3., kedd

Szilvás lepény

 


Hozzávalók az édes morzsához:

150 g liszt

85 g vaj/margarin

75 g cukor

1 vaníliás cukor

Csipet só


Tészta hozzávalói:

400 g finomliszt

140 g vaj/margarin

75 g cukor

1 vaníliás cukor

1 tojás

Fél nagyobb citrom reszelt héja

4 g só

23 g friss élesztő

155 ml tej


Szilva kb. 1,5 kg szilva, kevés cukor, fahéj a megszóráshoz


Elkészítés:

Hamarabb az édes morzsát készítjük el. Az egész hozzávalót tálba tesszük, és jól eldolgozzuk, összegyúrva folpackba rakjuk és hűtőbe tesszük.

A tésztához a tejben feloldunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi alapanyagot, végül az élesztőt jó alaposan kidagasztjuk, majd letakarva 45 percig pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, megmossuk, kimagozzuk és bevagdaljuk a szilvákat, úgyhogy a szilva egyik oldalán lévő bemélyedésnél bevágjuk, hogy a magot is érintse, kivesszük a magot és mindkét oldalon nem egészen bevágjuk, hogy egybe maradjon a szilva.


A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és 33x40 cm-s sütőpapírral bélelt formába helyezzük, rárakjuk a szilvákat a belsejével fölfelé. Az első sort miután kiraktuk a második sort úgy rakjuk, hogy egy picit a szilvák vége ráérjen a felső sorra. Miután az egész szilvát fölhelyeztük, vékonyan megszórjuk kristálycukorral és őrölt fahéjjal, majd rászórjuk az édes morzsát. 20 perc pihentetés után, 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.


Recept a Gábor a házi pék-től van, itt videón is bemutatja a készítését.


Én annyiban tértem el a recepttől, hogy az egész édes morzsát ráraktam, nagyon finom ízet adott neki



Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók