2023. október 13., péntek
2023. október 3., kedd
Szilvás lepény
Hozzávalók az édes morzsához:
150 g liszt
85 g vaj/margarin
75 g cukor
1 vaníliás cukor
Csipet só
Tészta hozzávalói:
400 g finomliszt
140 g vaj/margarin
75 g cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
Fél nagyobb citrom reszelt héja
4 g só
23 g friss élesztő
155 ml tej
Szilva kb. 1,5 kg szilva, kevés cukor, fahéj a megszóráshoz
Elkészítés:
Hamarabb az édes morzsát készítjük el. Az egész hozzávalót tálba tesszük, és jól eldolgozzuk, összegyúrva folpackba rakjuk és hűtőbe tesszük.
A tésztához a tejben feloldunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi alapanyagot, végül az élesztőt jó alaposan kidagasztjuk, majd letakarva 45 percig pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, megmossuk, kimagozzuk és bevagdaljuk a szilvákat, úgyhogy a szilva egyik oldalán lévő bemélyedésnél bevágjuk, hogy a magot is érintse, kivesszük a magot és mindkét oldalon nem egészen bevágjuk, hogy egybe maradjon a szilva.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és 33x40 cm-s sütőpapírral bélelt formába helyezzük, rárakjuk a szilvákat a belsejével fölfelé. Az első sort miután kiraktuk a második sort úgy rakjuk, hogy egy picit a szilvák vége ráérjen a felső sorra. Miután az egész szilvát fölhelyeztük, vékonyan megszórjuk kristálycukorral és őrölt fahéjjal, majd rászórjuk az édes morzsát. 20 perc pihentetés után, 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.