2016. június 25., szombat

Cseresznyés pite





Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
12 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
2 egész tojás
1 dl tejföl
Csipet só (5 g)
1 citrom lereszelt héja

Töltelékhez:
1 kg kimagozott cseresznye
2 tasak vaníliás pudingpor
3 dl víz
15 dkg cukor

Először elkészítjük a tölteléket, hogy hűljön, amíg a tésztával dolgozunk.

A cseresznyét és a cukrot főzzük fel egy fazékban, majd a vaníliás pudingporokat elkeverjük a vízzel és a cseresznyéhez adjuk. Főzzük sűrűre az egészet.

A tésztához, egy tálba kimérjük a hozzávalókat, kézzel vagy robotgéppel összegyúrjuk.
Lisztezett deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk, majd egy negyed részt levágunk a díszítéshez.
 A többi tésztát átgyúrjuk, 26x36 cm- nagyságúra kinyújtjuk és nyújtófa segítségével tepsibe helyezzük.
Meghintjük búzadarával, rárakjuk a tölteléket, szépen elsimítjuk, és tetszés szerint berácsozzuk, díszítjük.


180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Forrón beszitáljuk porcukorral és kihűtve szeleteljük.

2016. június 19., vasárnap

Almás spirálok




Hozzávalók:

60 dkg liszt
250 ml tej
2,5 dkg élesztő
1 tojás és egy sárgája
6 g
5 evőkanál cukor
4 evőkanál étolaj
1 citrom lereszelt héja

Töltelékhez:

100 g puha vaj
8 db nagyobb alma
Fahéj
Zsemlemorzsa

A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, hozzátesszük a sót, 4 evőkanál cukrot, citromhéjat és összekeverjük. Közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kis langyos tejben feloldjuk az 1 kanál cukrot és ráöntjük az élesztőre, összekeverjük és hagyjuk felfutni.
Miután felfutott minden hozzávalóval alaposan kidolgozzuk, tetejét beolajozzuk, és letakarva kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és nyolc részre vágjuk. Kis gombócokat formázunk, majd egyenként olajos deszkán, nagyon vékonyra kinyújtjuk.


Vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, az egyik felénél megszórjuk zsemlemorzsával, megrakjuk reszelt almával, gazdagon megszórjuk fahéjjal és felcsavarjuk. 



Miután felcsavartuk spirál alakúra feltekerjük, lekenjük olajjal sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt, megsütjük.

Forrón beszitáljuk vaníliás porcukorral.

2016. június 14., kedd

Epres és meggyes sütik, leveles tésztából


Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott leveles tészta, 800 g
1 vaníliás pudingpor
3 dl tej
3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor

Meggy és eperszemek

A pudingport a cukrokkal a tejben megfőzzük, és langyosra hűtjük.

A fagyasztott leveles tésztát kiolvasztjuk, és 10 cm-es négyzetekre vágjuk.
A meggyes tésztához, a négyzeteket háromszög alakúra hajtjuk és a képen, látható módon, a két szélén 1 cm-t nem egészen bevágunk, majd kinyitjuk, és a tésztaszéleket átvesszük a másikon, és egyenletesen odaigazítjuk az alsó laphoz.
Mindenikre teszünk egy kiskanál pudingot és beleszúrunk egy meggyszemet.



 Az epres tésztához, is 10x10 cm-es négyzeteket vágunk, mindenik négyzet sarkánál 1 cm-t meghagyva bevágjuk a képen, látható módon.
Pudingot kanalazunk rá, szépen elsimítjuk és a négy sarkára 4 kisebb szem epret, teszünk, és a levágott részt a töltelék közepére hajtjuk, ráteszünk egy szem epret.



Mindkét tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben, megsütjük. Nekem 15 perc kellett, de függ a sütőtől.
 Forrón vaníliás porcukorral beszitáljuk.

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók