2013. március 31., vasárnap

Kellemes Húsvéti ünnepeket


Húsvéti fonott kosárkák



HÚSVÉTI NAGY FONOTT KOSÁR


Hozzávalók a nagy kosárhoz:
1 kg liszt
4 dkg élesztő
8 dkg cukor
1/2 liter langyos tej
10 dkg vaj
2 tojás,
2 vaníliás cukor
1 kávés kanál só,
1 citrom reszelt héja.

20 dkg porcukor
tojás a lekenéshez.

A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk majd kétszeresére kelesztjük.Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk,és egyenlő 27 részre osztjuk.20 részből formáljunk 35 cm hosszú kígyókat,és fonjunk belőle rácsot.
Vajazzunk meg egy 17 cm átmérőjű tűzálló tál külsejét,helyezzük rá a rácsot,majd a lelógó tészta végeket vágjuk le.



2 rész tésztából,készítsünk 40 cm hosszú kígyót,sodorjuk meg,és gyűrű alakban formáljunk belőle talpat a kosárnak.A két végét kenjük meg felvert tojással és nyomjuk össze.



A kosár füléhez 2 rész tésztából csavarjunk kötelet és burkoljunk vele egy patkó alakban meghajlított drótot,melynek végét később a kosárba dugjuk.


A maradék tésztából formált 3 kígyóból fonjunk copfot a kosár peremére,végeit kenjük meg tojással és nyomjuk össze.

Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.Kenjük meg a kosarat felvert tojással és süssük szép arany barnára. A még különálló elemeket kenjük meg felvert tojással és 25 perc alatt szép arany barnára süssük.
A porcukorból egy kevés vízzel kavarjunk sűrű mázat és ezzel ragasszuk össze az elemeket.
A kosár füléből kiálló drótot szúrjuk a kosár peremébe.


Mivel nekem nem volt ekkora méretű,tűzálló tálam,ezt a porcelán tálat használtam,bevonva alufóliával és a fóliát zsiradékkal bekenve.



Húsvéti kalácsok,kókonyák










Hozzávalók:

1 kg liszt
4 dkg élesztő
10 dkg vaj
10 g só 
5 evőkanál cukor
5-6 dl tej
4 tojássárgája

A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis porcukrot szórunk, leöntjük egy vizespohár langyos tejjel, és kelni hagyjuk.

Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a vaj kivételével és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű legyen. Hólyagosra kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a langyos vajat. Letakarva kétszeresére kelesztjük, enyhén lisztezett deszkára borítjuk és tetszés szerint alakítjuk, fonjuk, 3-4-5 fonással, kinek melyik tetszik. Madárkákat is készíthetünk, a tetejére rakjuk.
Zsírozott tepsibe, vagy kókonya formába rakjuk, lekenjük felvert tojással, hagyjuk kelni a tepsiben amíg láthatóan megemelkedik,majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük.


 "A kókonya szó a népnyelvben a húsvéthoz kapcsolódva sokféle változatban és jelentésben máig él. Legtöbb helyen a húsvéti ételek összefoglaló neve, azonban Gyergyó vídékén a húsvéti  kalácsot értik alatta,amit a hajnali szentmisén az eledelekkel (bárány,sonka,tojás stb.)megszenteltetnek és kenyér helyett fogyasztják.

2013. március 25., hétfő

Pöttyös mézes


Hozzávalók a tésztához:
20 dkg porcukor
4 evőkanál méz
12 dkg rama margarin
2 evőkanál tej
2 egész tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
60 dkg finomliszt
1-2 evőkanál kakaó.

A krémhez:
1 l tej
3 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál finomliszt
28 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
37 dkg vaj vagy margarin én vajat használtam.

A krémhez a tejben a pudingporból,lisztből,cukorból vaníliás cukorból pépet főzünk. Ha kihűlt, habosra keverjük a vajjal.

A tésztához a hozzávalókat a kakaó kivételével, gőz felett állandóan kevergetve összemelegítjük,hozzátesszük a lisztet,jól kidolgozzuk majd három részre osztjuk.Az egyik részhez hozzágyúrjuk a kakaót.A kakaós lapot félre tesszük a másik két tésztát kinyújtjuk tepsi hátán(26x36 cm)170 fokon megsütjük.

A kakaós tésztát 8 részre osztjuk, tepsi hosszúságú rudakká sodorjuk és szintén ugyanazon a tepsi hátán megsütjük.


A lapokat meglocsoljuk vékonyan rummal.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, egyenletesen elosztjuk rajta a kakaós rudakat, kissé belenyomjuk a krémbe, majd rákenjük a krém másik felét, rátesszük a másik tésztalapot. Egy kis időre lenyomatjuk, majd csokimázzal bevonjuk.

Csokimáz:3 evőkanál tejet felforrósítunk,beleöntünk 20 dkg porcukrot,1 evőkanál kakaót,ha világos akkor kettőt,hozzáteszünk 3 evőkanál étolajat és jól kikeverjük,majd szépen rásimítjuk a tésztára.
Gőz felett felolvasztottam kb 5 dkg tejes csokit és vékonyan rácsurgattam a mázra.

Másnap szeletelhető,szép mutatós szeletek lesznek ha úgy vágjuk fel hogy két pötty legyen egy szeletben.

                                                
A fenti képen a tésztába  tettem egy kiskanál kakaóport,és megkentem baracklekvárral a lapokat,az íze sokkal finomabb,de szeleteléskor kell vigyázni,mert elcsúszik a lap a lekvártól.
A tetejét fehér csokival díszítettem,szerintem mutatósabb.
                                             




2013. március 6., szerda

Háromszínű püspökkenyér




Hozzávalók a sárga tésztához:


•5 tojás sárga,
•6 evőkanál cukor,
•3 evőkanál víz,
•3 evőkanál olaj,
•3 g sütőpor,
•2 vaníliás cukor,
•1 narancs reszelt héja.
•6 evőkanál finomliszt.

Fehér tésztához:

•5 tojásfehérje,
•6 evőkanál cukor,
•4 evőkanál finomliszt,
3 evőkanál olaj
•3 g sütőpor.

Kakaó, a két tészta közé.

Elkészítés: Az öt tojás sárgát a cukorral, vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, lassanként hozzácsepegtetve az olajat. Hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, és a lereszelt narancshéjat. Zsírozott, lisztel meghintett 33x10 cm formába, öntjük, tetejét beszitáljuk kakaóporral.

A tojásfehérjéket a cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és rásimítjuk a sárga tésztára.

180 fokon szép arany barnára sütjük, még melegen bevonjuk narancsmázzal.
Narancsmáz: 30 dkg porcukrot kikeverünk annyi narancslével, hogy jó kenhető mázat kapjunk. A mázból kiveszünk egy kanállal,a többivel bevonjuk a süteményt,a kivett mázhoz kakaót keverünk,narancslével hígítva,és becsíkozzuk, a süti tetejét. 

Elkészítettem lapos tepsiben is,ilyen lett.


Pudingos tejfölös kocka


 

Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
18 dkg cukor
1/2 dl olaj
1 dl víz
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
1 csipet só,pár csepp citromlé.

A pudinghoz:
8 dl tej
2 csomag puncsos pudingpor
6 evőkanál cukor.

A tetejére:
900 g tejföl,6 evőkanál porcukor,kakaópor,10 g zselatin.

Elkészítés:
A pudingot a cukorral tejjel megfőzöm, hűlni teszem.
A tojás sárgákat a cukorral nagyon habosra kikeverem, folyamatos keverés közben kanalanként hozzáadom a vizet, az olajat. Belekeverem az átszitált lisztet, sütőport, sót.
A tojásfehérjékből kemény habot verek, beleöntöm a citromlét, és azzal még verem 1-2 percet. A habot óvatosan a keverékbe forgatom.
A tészta felét a tepsibe öntöm, a másik felébe belekeverem a kakaót, és rácsorgatom a tepsiben lévő tésztára, habkártyával egyenlően elsimítom, közben a langyosra hűlt pudingból teáskanállal egyenletes darabkákat szaggatok és rárakom a tészta tetejére.
180 fokon, 45 perc alatt készre sütöm.
A tejfölből kiveszek körülbelül két dl, feloldom benne a zselatint, a többit kikeverem a porcukorral, hozzáöntöm a zselatint, összekeverem az egészet, majd a kihűlt süteményre öntöm. Jól lehűtöm, mikor a tejföl megdermedt, beszitálom kakaóporral.
Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók