2021. február 20., szombat

Csokis szelet

 



Ezzel a süteménnyel a You Tube csatornán találkoztam, nagyon megtetszett és elhatároztam, hogy elkészítem. Amikor komolyabban megnéztem a receptet, vettem észre, hogy az itt leírt hozzávalókból csak nyolc szelet sütemény volt, ugyanis egy lapot sütött a hölgy, és azt vágta három részre. Tehát három lap volt megtöltve a krémmel. Mivel nekem több kellett volna, dupláztam a hozzávalókat, két lapot sütöttem és két részre vágtam, így lett négy lapom, kicsit magasabb a süteményem, de a célomnak megfelelően pont ez kellett.

Az itt leírt hozzávalókból 1 lap lesz, ha nem szeretnétek nagyobb adagot 3  részre kell vágni és a krém is egy adaghoz van megadva.  

Hozzávalók a lapokhoz

6 tojásfehérje

90 g cukor

90 g liszt

Fél tasak sütőpor

120 g étcsokoládé

Csipet só

 

Krém:

6 tojás sárga

100 g cukor

500 ml tej

50 g keményítő

1 vaníliás cukor

100 g vaj


Lapok meglocsolásához:

100 ml víz

100 g cukor

Ízesíteni rum

Ezeket a hozzávalókat összefőzzük és kihűtjük.


Máz:

60 g csoki

30 ml tej

30 g vaj

 

Elkészítés:

A tojásfehérjét a cukorral, sóval felverjük kemény habnak, hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet és a reszelt csokoládét, óvatosan összekeverjük, hogy a hab ne törjön össze.

31x38 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, beletesszük a masszát és szép egyenlően elsimítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot keményítőt, vaníliás cukrot, a tejjel simára elkeverjük, majd sűrű krémnek megfőzzük. Kihűtjük.

A vajat jó habosra kikeverjük majd lassanként adagolva a pudingos krémhez keverjük.

A krémből kiveszünk egy keveset, a süteményszeletek tetejére, díszítésként használjuk. A megmaradt krémet négy részre osztjuk.

Összeállítjuk a süteményt:

A lapokat két részre vágjuk. Egy lapot tálcára teszünk, megkenjük sziruppal, rárakunk, egy adag krémet szépen elsimítjuk, így folytatjuk, amíg a lapok és a krém is elfogy. Hideg helyre tesszük legalább egy órát.

Elkészítjük a mázat:

A csokoládét kis kockákra törjük, tálba rakjuk. A tejet a vajjal felforrósítjuk, és a csokoládéra öntjük. Addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, majd langyosra hűtjük. Ráöntjük a sütemény tetejére, szépen elsimítjuk. Hideg helyre tesszük, amíg a csokoládé megdermed, majd bejelöljük ízlés szerinti szeletekre.

A félretett krémhez kakaót keverünk, habzsákba szedjük és a kijelölt szeletekre egy-egy rózsát nyomunk, majd fehér csokoládéból, krumpli hámozóval csíkokat vágunk.



 

2021. február 16., kedd

Almás-fahéjas csigák

 


Hozzávalók a tésztához:

320 g liszt

120 ml tej

50 g cukor

12 g élesztő

1 egész tojás

1 tojás sárgája

5 g só

1 citrom reszelt héja

50 g olvasztott vaj

80 g szoba-hőmérsékletű vaj a tészta lekenéséhez


Töltelék:

3-4 db alma (250- 300 g)

20 g vaj

100 g cukor

Fahéj kb. 15 g


Lekenéshez 1 felvert tojás

Szóráshoz porcukor


Egy tálba felverjük a tojást és a sárgát, hozzátesszük a cukrot és a langyos tejet.

Belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és hagyjuk felfutni, 10 perc.

A felfutott élesztőre rászitáljuk a lisztet, sót, citromhéjat és elkeverjük.

Hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól megdagasztjuk. Megkenjük a tésztát olajjal, letakarva kelni hagyjuk, amíg duplájára emelkedik.

Megtisztítjuk az almát, kisebb kockára vágjuk, közepes lángon a vajon pároljuk, amíg a víz el nem párolog. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és hagyjuk főni, amíg a képződött szirup csökken, és az alma besűrűsödik.

A munkalapot megkenjük olajjal, hogy a tészta ne ragadjon hozzá, majd a megkelt tésztából kb. 25/40 cm-es lapot nyújtunk, és megkenjük szoba-hőmérsékletű vajjal. Bőven megszórjuk fahéjjal, rárakjuk az almát, egyenlően elsimítjuk, és hosszában felcsavarjuk.

Cérnával vagy éles késsel 2 cm-es darabokat vágunk, sütőpapírral bélelt formába rakjuk, lekenjük felvert tojással letakarva 20 percig pihentetjük.

180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Porcukorral beszitálva tálaljuk.



2021. február 14., vasárnap

Meggyes kalács Valentin napra

 


Hozzávalók:

500 g liszt

2 dl tej

20 g élesztő

3 evőkanál cukor

2 tojás + 1 a lekenéshez

50 g vaj

1 citrom reszelt héja

5 g só


Töltelék:

1 meggybefőtt (7 dl)

1 vaníliás puding

5 evőkanál cukor

A pudingot a cukorral a meggy lében megfőzzük.

A meggyszemeket kettőbe vágjuk és a forró pudinghoz adjuk, hűlni tesszük.


A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy dl langyos cukros tejjel. (1 evőkanál cukrot elkeverünk 1 dl tejben)

A vajat langyosra felolvasztjuk, a tojásokat felverjük. A cukrot a sót a maradék langyos tejben elolvasztjuk.

Ha felfutott az élesztő az egész hozzávalóval szép sima tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, sütőpapírra egy nagyobb szívet rajzolunk és formába helyezzük.

Amikor a tészta megkelt enyhén lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik részt a kivágott szív formájára kinyújtjuk.

A másik részt is kinyújtjuk és 4 cm kiszúróval köröket szaggatunk, majd 5 kört egymás után rakunk, úgyhogy kicsit rátesszük az előzőre, közepén egy ecsetnyéllel megnyomjuk, hogy ragadjanak össze, majd feltekerjük és éles késsel két részre vágjuk. A tészta szélét megkenjük tojásfehérjével és a félbevágott kis rózsákat rárakjuk.



Rárakjuk a tölteléket, szépen elsimítjuk és tovább a képzeletünk szab határt, amíg van a tésztából. Felvert tojással lekenjük


 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.
 Nekem 25 perc de sütőfüggő, kell figyelni.

 



2021. február 11., csütörtök

Meggyes-almás rózsakalács

 


Hozzávalók:

500 g liszt

20 g élesztő

2 dl tej

40 g cukor

50 g olvasztott vaj

5 g só

1 citrom reszelt héja

1 egész tojás, 1 sárgája


Meggyes töltelék

1 7 dl üveg meggybefőtt

4-5 evőkanál cukor

1 vaníliás pudingpor

A pudingport a cukorral és a meggybefőtt levével megfőzzük, még forrón hozzákeverjük, a meggyszemeket majd hűlni tesszük.


Almás töltelék

4-5 alma kisebb kockákra megvágva

Fahéj, cukor, ha nem elég édes az alma

A megtisztított almákat kisebb kockákra vágjuk, megszórjuk fahéjjal és ha nem elég édes az alma cukrot keverünk hozzá.

1 tojás a lekenéshez


Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk 1 dl cukros langyos tejet. Hagyjuk felfutni, majd a többi hozzávalóval szép sima tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és két részre vágjuk, majd az egyik részt öt egyforma részre vágjuk.

A másik részt nyolc egyenlő és két kisebb részre vágjuk. Mindenikből kis gombócokat formálunk.



A nagyobb gombócokat egyenként kinyújtjuk kör alakúra, az egyik felére meggyes tölteléket teszünk, 


Ráhajtjuk a másik felét és a széleit villával megnyomkodjuk.



 Mikor mind megtöltöttük, belerakjuk egy 26 cm átmérőjű kerek forma szélére, kicsit egymásra helyezve.

A többi gombócot is egy kivételével kinyújtjuk, almatölteléket teszünk rá



 Tovább ugyanúgy, járunk el, mint a meggyesnél. A megmaradt gombócot kinyújtjuk, közepébe tesszük a tölteléket és széleit felhajtva becsomagoljuk. A kis tésztadarabokat kinyújtjuk és rátesszük szirmot alakítva ki majd középre helyezzük. Kis kockákra vágott rahátot tettem a közepére de lehet mákkal vagy magokkal megszórni.

Felvert tojással lekenjük, húsz percet hagyjuk pihenni majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük. Még forrón vaníliás cukros vízzel lekenjük, ettől lesz szép fényes.

 

 


Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók