2018. június 19., kedd

Barackos lepény




Hozzávalók:

5 db tojás
200 g porcukor
150 g vaj
300 g liszt
1 vaníliás cukor
1 sütőpor
8-10 evőkanál tej

A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, mindenikkel alaposan kikeverni, majd a sütőporral elkevert lisztet. Kanalanként hozzákeverjük, a tejet majd hozzákeverjük a tojások keményre felvert habját.
A masszát zsírozott, lisztezett tepsibe simítjuk, tetejét megrakjuk félbevágott barackokkal. 



180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Kihűtjük, tetszés szerint szeleteljük.
Tetejére felverünk 2 dl tejszínt és nyomózsák segítségével mindenik kocka tetejére nyomunk, citromfűvel és barack szeletekkel díszítjük.
De lehet csak egyszerűen tálalni, vagy beszitálni porcukorral.


 Tepsiméret 22x32 cm, szép magas lesz, aki nem kedveli, hogy magas legyen, teheti nagyobb tepsibe.

Ugyanez recept alapján szoktam sütni a Szilvás sütemény-t imádjuk mindkettőt.

2018. június 1., péntek

Mozaik sütemény tészta lapokkal


Ez a sütemény a Mozaik szelet alapján készült, annyi változtatással, hogy a nápolyi lapok helyett tészta lapokat sütöttem.

Hozzávalók a lapokhoz:


25 dkg liszt
10 dkg vaj
2 tojás sárgája
5 dkg porcukor
½ sütőpor
Csipet só
Tejföl, szükség szerint

A tészta hozzávalóit annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Két részre osztjuk, és ugyanakkora lapokat sütünk mint a tojásfehérjés lap
Tovább úgy járunk el mint a  Mozaik szeletnél.
Tetejét bevonjuk olvasztott csokival.

Habos linzer





Hozzávalók a linzer tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tasak sütőpor
1 vaníliás cukor
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Körülbelül 3 mm-re nyújtjuk, majd karikákat szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és szép világosra megsütjük.

A hab készítése:

Hozzávalók:

4 tojásfehérje
36 dkg kristálycukor

24 dkg cukrot annyi vízzel, hogy épp csak ellepje, sűrűre főzzük.
Kevergetni nem szabad, és ne erős lángon főzzük nehogy a cukor karamellizálódjon, mert akkor nem lesz szép fehér a habunk.
Közben a tojásfehérjét a maradék 12 dkg cukorral kemény habbá verjük, lassan csurgatva még melegen hozzákeverjük a főzött cukrot, együtt még rövid ideig tovább verjük.
Ezután nyomózsákba tesszük, és a linzerkarikákra formázzuk. 100 fokon szárítjuk kb. 15-20 percig. Mikor megszáradtak a közepébe lekvárt nyomunk. Olvasztott csokoládéval becsíkozzuk.

  
Eredeti recept innen, érdemes megnézni, mert képek is mutatják a hab készítését.






Flamingó szelet




Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
1 evőkanál zsír
1 tojás
4 evőkanál porcukor
10 g szalalkáli (Ammónium-bikarbonát)
1 császárkörte aroma
1-2 dl tej

Krém:

25 dkg vaj
25 dkg porcukor
6 dl tej
6 evőkanál liszt
2 csomag vaníliás cukor

A tésztához a száraz hozzávalókat összeszitáljuk, majd a zsírt elmorzsoljuk benne. Az aromát 1 dl tejben elkeverjük, hozzáadjuk a lisztes részhez és az egészet összegyúrjuk, annyi tejet adagolva hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, majd három részre osztjuk.
A tésztát egyenként lisztezett sütőpapíron 25x30 cm lapokká nyújtjuk és tepsi hátán 8 perc alatt 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük.  

A krémhez a lisztet simára keverjük a tejjel és sűrű péppé főzzük. A vajat a porcukorral és vaníliás cukrokkal kihabosítjuk majd a kihűlt lisztpéppel összekeverjük.
A tészta lapokat megtöltjük a krémmel és hűvös helyre tesszük, egy éjszakát hagyjuk állni, hogy a lapok, megpuhuljanak. Másnap a tetejét beszitáljuk porcukorral és tetszés szerint szeleteljük.

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók