Hozzávalók:
A piskóta
tekercshez:
3 tojás
6 evőkanál
cukor
3 halmozott
evőkanál liszt
Lekvár
A tojások
fehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan adagolva a cukrot, majd egyenként
belekeverjük a tojás sárgákat és kanalanként a lisztet, vigyázva, hogy a hab ne
törjön össze. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe ( 28 x 39 ) simítjuk és 180 fokra
előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még forrón
megkenjük lekvárral és a sütőpapír segítségével felcsavarjuk, hűlni hagyjuk.
A másik
tésztához:
12 dkg vaj
vagy 14 dkg margarin
6 tojás
32 dkg cukor
24 dkg liszt
2 csomag
vaníliás cukor
1 citrom
reszelt héja
Fél csomag
sütőpor
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál kakaó
A vajat
habosra keverjük, egyenként mindig egy kis cukorral hozzákeverjük a tojások
sárgáját, minden adag után pár percig keverve. Végül hozzátesszük a többi
cukrot, a vaníliás cukrot, és alaposan kikeverjük. Ezután belekeverjük a
sütőporral elkevert lisztet, citromhéjat, végül óvatosan hozzákeverjük a
felvert tojáshabot.
A tésztából kiveszünk három kanálnyit és belekeverünk kevés vízzel elkevert két evőkanál kakaót.
A tészta
felét 25 cm átmérőjű kuglófformába tesszük, rátesszük a tekercset a tekercsre kenjük a kakaós masszát és rátesszük
a tészta másik felét. 180 fokon 30 perc alatt megsütjük, de sütőfüggő
nézegetjük, hogy a teteje szép aranysárga legyen. Kihűtve porcukorral
beszitáljuk.