2020. augusztus 20., csütörtök

Üj kenyér ünnepére

 

Augusztus 20

Juhászné Bérces Anikó

Új búzából új kenyér,

Friss illata száll felénk

Köszönjük szép szavakkal,

Nemzeti szín szalaggal.

Testet tápláló manna,

Üdv neked és hozsanna!

Áldott legyen a kenyér

István király ünnepén!

Megköszönjük Istenünk

Mindennapi kenyerünk…


 


2020. augusztus 11., kedd

Krémes-gyümölcsös habkarikák

 





Hozzávalók:

5 tojásfehérje

36 dkg cukor

1 evőkanál citromlé


Krém:

1 vaníliás pudingpor

3 dl tej

2,5 dl tejszín (Creme Patisserie)

3-4 evőkanál cukor


Gyümölcsök: Én most málnát és áfonyát használtam, de bármilyen gyümölcs megfelel.


Elkészítés: A sütőt 130 fokra előmelegítjük.

A tojásfehérjéket a cukorral és citromlével felverjük kemény habnak. Legalább 10 percig verjük, egy spatulával szedjük le a tál oldaláról, majd újra verjük még öt percig. Csillagcsöves habzsákba szedjük, és sütőpapírral bélelt tepsire magasabb köröket nyomunk, az aljára is egy keveset, hogy tudja megtartani a krémet. 130 fokon süssük tíz percig, levesszük a hőfokot 100 fokra és legalább egy órát szárítjuk, nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, mert összeesnek a habkarikák. A sütőben hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a krémet: A pudingot a tejben a cukorral megfőzzük, majd kihűtjük.

A tejszínt felverjük kemény habnak, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük. Habzsákba szedjük és megtöltjük a habkarikákat. Tetszés szerint gyümölcsökkel, citromfű vagy mentalevéllel díszítjük.


2020. augusztus 3., hétfő

Málna zselés, mascarpone krémes sütemény


               



Hozzávalók a tészta lapokhoz:

2 egész tojás

60 g darált mandula

60 g darált dió

100 g porcukor

25 g liszt

2 tojásfehérje

50 g kristálycukor

25 g olvasztott vaj


Krém hozzávalói

3 tojássárgája

200 ml tej

100 g cukor

½ Kanál vanília kivonat vagy 2 vaníliás cukor

250 g mascarpone

250 ml tejszín (Creme patiserie)

10 g zselatin

30 ml víz


Málna zselé

400 g málna (fagyasztott is jó)

70 ml víz

150 g cukor

1 kanál étkezési keményítő

10 g zselatin

30 ml víz

Díszítéshez

Málna szemek, fehér csoki, citromfű vagy mentalevél

Elkészítés:

 Először a málnazselét készítjük el. A málnát a vízzel, cukorral főni tesszük, alacsony lángon főzzük, a keletkező habot leszedjük, és addig főzzük, amíg hígabb gem szerű masszát kapunk, ekkor levesszük a tűzről, átszűrjük, hogy a magokat eltávolítsuk. A keményítőt egy kevés vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a málnához, visszatesszük a tűzre és addig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni. A zselatint hideg vízbe beáztatjuk, majd langyosra felmelegítjük, és a málnához keverjük. Alufóliával bélelt 24x24 cm tepsibe öntjük a zselé 2/3-át majd hűtőbe tesszük.

A tészta lapokhoz a 2 egész tojást kézi mixerrel fehéredésig felverjük. A lisztet összekeverjük a darált mandulával, dióval és a porcukorral, majd elkeverjük a felvert tojásokkal. A két tojásfehérjét csipetnyi sóval részletenként hozzáadva a cukrot felverjük kemény habbá, óvatosan hozzáforgatjuk a tojásos masszához. A tészta felét egy 24x24 cm, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével. Hagyjuk kihűlni.

Krém

A tojás sárgákat a cukorral kikeverjük, felöntjük a tejjel és lassú tűzön folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Tűzről levéve hozzáadjuk a vanília kivonatot (ha vaníliás cukrot használunk, a többi cukorral hozzátehetjük)és hűlni tesszük.

A zselatint hideg vízbe feloldjuk, meglangyosítjuk és a tojásos krémhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, A mascarponét kicsit kikeverjük, hozzákeverjük, a tojásos krémhez végül beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. A krémet három részre osztjuk. Az egyik tésztalapot tepsibe tesszük, Lehetőleg, állíthatós legyen, rárakjuk a krém 1/3-át, szépen elsimítjuk, erre tesszük a málnazselét, ismét egy rész krém, piskóta és krém. Végül a félretett málnazselét folyósra, de nem melegre olvasztjuk, és a krémre öntjük. Tetejét egész málnával, fehér csokival és citromfű vagy menta levéllel díszítjük. Tetszés szerinti méretűre szeleteljük.

 Legalább két órát hűtőbe tesszük mielőtt felszeleteljük.

Megjegyzés: Én hogy könnyítsek a sütési folyamatokon, egy lapot sütöttem egy 32x38-as tepsiben és azt kettőbe vágtam. A málnazseléhez egy állíthatós formát beállítottam a tepsi méret feléhez és abban dermesztettem meg. Az összeállításnál ezt a formát tettem a piskóta köré, így tettem rá az utolsó zselét, hogy ne foljon le a sütemény tetejéről.

A zseléből másfél adagot készítettem, és két részre osztottam.

Az eredeti recept itt 


Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók