Hozzávalók a tészta lapokhoz:
2 egész tojás
60 g darált mandula
60 g darált dió
100 g porcukor
25 g liszt
2 tojásfehérje
50 g kristálycukor
25 g olvasztott vaj
Krém hozzávalói
3 tojássárgája
200 ml tej
100 g cukor
½ Kanál vanília kivonat vagy 2 vaníliás cukor
250 g mascarpone
250 ml tejszín (Creme patiserie)
10 g zselatin
30 ml víz
Málna zselé
400 g málna (fagyasztott is jó)
70 ml víz
150 g cukor
1 kanál étkezési keményítő
10 g zselatin
30 ml víz
Díszítéshez
Málna szemek, fehér csoki, citromfű vagy mentalevél
Elkészítés:
Először a málnazselét készítjük el. A málnát a vízzel, cukorral főni tesszük, alacsony lángon főzzük, a keletkező habot leszedjük, és addig főzzük, amíg hígabb gem szerű masszát kapunk, ekkor levesszük a tűzről, átszűrjük, hogy a magokat eltávolítsuk. A keményítőt egy kevés vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a málnához, visszatesszük a tűzre és addig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni. A zselatint hideg vízbe beáztatjuk, majd langyosra felmelegítjük, és a málnához keverjük. Alufóliával bélelt 24x24 cm tepsibe öntjük a zselé 2/3-át majd hűtőbe tesszük.
A tészta lapokhoz a 2 egész tojást kézi mixerrel fehéredésig felverjük. A lisztet összekeverjük a darált mandulával, dióval és a porcukorral, majd elkeverjük a felvert tojásokkal. A két tojásfehérjét csipetnyi sóval részletenként hozzáadva a cukrot felverjük kemény habbá, óvatosan hozzáforgatjuk a tojásos masszához. A tészta felét egy 24x24 cm, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével. Hagyjuk kihűlni.
Krém
A tojás sárgákat a cukorral kikeverjük, felöntjük a tejjel és lassú tűzön folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Tűzről levéve hozzáadjuk a vanília kivonatot (ha vaníliás cukrot használunk, a többi cukorral hozzátehetjük)és hűlni tesszük.
A zselatint hideg vízbe feloldjuk, meglangyosítjuk és a tojásos krémhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, A mascarponét kicsit kikeverjük, hozzákeverjük, a tojásos krémhez végül beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. A krémet három részre osztjuk. Az egyik tésztalapot tepsibe tesszük, Lehetőleg, állíthatós legyen, rárakjuk a krém 1/3-át, szépen elsimítjuk, erre tesszük a málnazselét, ismét egy rész krém, piskóta és krém. Végül a félretett málnazselét folyósra, de nem melegre olvasztjuk, és a krémre öntjük. Tetejét egész málnával, fehér csokival és citromfű vagy menta levéllel díszítjük. Tetszés szerinti méretűre szeleteljük.
Legalább két órát hűtőbe tesszük mielőtt felszeleteljük.
Megjegyzés: Én hogy könnyítsek a sütési folyamatokon, egy lapot sütöttem egy 32x38-as tepsiben és azt kettőbe vágtam. A málnazseléhez egy állíthatós formát beállítottam a tepsi méret feléhez és abban dermesztettem meg. Az összeállításnál ezt a formát tettem a piskóta köré, így tettem rá az utolsó zselét, hogy ne foljon le a sütemény tetejéről.
A zseléből másfél adagot készítettem, és két részre osztottam.
Az eredeti recept itt