Diós piskóta, diókrémmel töltve.
Hozzávalók a lapokhoz:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 egész tojás
14 dkg méz
7 dkg sertés zsír
1 teáskanál szódabikarbóna
Csipet só
3-4 evőkanál tej
Krém:
1 liter tej
15 dkg búzadara
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 vaníliás cukor
Lekvár
150 g táblás csokoládé
3 evőkanál olaj
Tetejére: darált mogyoró
Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat, liszt,
cukor, szódabikarbóna és egy pici só. Hozzátesszük a sertészsírt és
összemorzsoljuk, majd hozzátesszük a tojást, mézet, tejet és összedolgozzuk a
tésztát. Négy részre osztjuk, és gombócokat formázunk. Lisztezett sütőpapíron
26x36 cm, kinyújtjuk és tepsi hátulján, 180 fokra előmelegített sütőben 5-7
perc alatt megsütjük.
A krémhez a tejet felforrósítjuk, lassú sugárban adagolva a
búzadarát megfőzzük, kihűtjük.
A vajat a porcukorral, vaníliás cukrokkal kihabositjuk, majd
a kihűlt grízzel kikeverjük.
Összeállítjuk a lapokat:
Az első lapra szépen egyenletesen rákenjük a krém felét,
rátesszük a következő lapot, megkenjük lekvárral, rá a harmadik lap, rákenjük a
krém másik felét és rátesszük a negyedik lapot. Pár órára hűvös helyre tesszük,
majd bevonjuk olvasztott csokoládéval, és amíg megkötne a csoki, megszórjuk
frissen darált mogyoróval.
Másnap tetszés szerint szeleteljük.
Hozzávalók a
tésztához:
30 dkg liszt
4 tojás
1 dl olaj
25 dkg cukor
2 dl tej
1 sütőpor
2 evőkanál
kakaó
Töltelék:
50 dkg orda
5 evőkanál
búzadara
1 tojás
20 dkg cukor
2 vaníliás
cukor
1 citrom reszelt héja
Meggybefőtt
Krém:
2 vaníliás
pudingpor
6 dl tej
4 evőkanál
cukor
2 dl tejszín
Elkészítés:
A tojások
sárgáját kikeverjük a cukorral, lassanként hozzáadva felváltva az olajat és
tejet.
A lisztet,
kakaót és a sütőport átszitáljuk, összekeverjük majd a tojás sárgához keverjük.
A tojások
fehérjét felverjük kemény habnak és óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, a
kakaós masszához forgatjuk.
Sütőpapírral
bélelt 26/36 cm tepsibe öntjük, szépen elsimítjuk.
A töltelék
hozzávalóit kikeverjük, lisztes kézzel golyókat formázunk, mindenik közepébe
egy meggyszemet teszünk és a kakaós masszába egyenlően belerakjuk.
180 fokra
előmelegített sütőben, 35 perc alatt megsütjük. Hurkapálcikával ellenőrizzük,
ha nem ragad, kész van. Hűlni tesszük.
A
vaníliás pudingokat a cukorral a tejben megfőzzük, hűlni tesszük. A tejszínt
felverjük kemény habnak és a kihűlt pudinghoz keverjük. Rárakjuk a kihűlt
sütemény tetejére, egyenlően elsimítjuk. Tetejére csoki forgácsot reszelünk, de
be lehet vonni egészen csokival. Kihűtjük majd tetszés szerint szeleteljük.
Hozzávalók:
5 nagyobb tojás
5 evőkanál
olaj
8 evőkanál
cukor
8 evőkanál
liszt
2 evőkanál
kakaó
Fél citrom reszelt
héja és leve
1 evőkanál vanília kivonat
Fél tasak
sütőpor
Rum
A
tojássárgáját keverjük ki a cukor felével, lassan hozzácsepegtetve az olajat, a
citromlevet és reszelt héját végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
A
tojásfehérjét csipet sóval és a cukor másik felével felverjük kemény habnak és óvatosan
a tojássárgájához forgatjuk, hogy a hab ne törjön össze.
A tésztát
két részre osztjuk.
Az egyik
részhez hozzákeverünk 1 vaníliát, a másik részhez, két evőkanál kakaót rummal
vagy vízzel elkeverünk, olyan kell, legyen az állaga, mint az olvasztott
csokinak.
Egy püspökkenyérformát
kibélelünk sütőpapírral, és egy nagyobb kanállal veszünk egyszer a vaníliásból,
majd a kakaósból és egymásra rakjuk. Végül finoman megrázzuk a formát a massza
kiegyenlítéséhez.
180 fokra
előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. A sütőajtót 20 percig ne
nyissuk ki, 30 perc elteltével, hurkapálcikával ellenőrizzük, ha nem ragad,
kész van.
Kihűlés után
én bevontam fondanttal (volt maradék fondantom, erre használtam fel) és fehér
csokit faragtam rá, de lehet csokival bevonni vagy csak egyszerűen porcukorral
beszitálni.