2013. július 29., hétfő
Barackos,pudingos kalács
Hozzávalók:
•50 dkg finomliszt
•3 kanál cukor
•2,5 dkg élesztő
•5 dkg vaj
•2,5 dl tej
•1 tojás,1 tojássárgája
•5 g só
•1 citrom lereszelt héja
Töltelékhez:
•1 nagy üveg 750 ml barack kompót
•1 tasak vaníliás puding
•3 kanál cukor
Először a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.
A kompót levében a cukorral megfőzzük a vaníliás pudingot, hűlni tesszük.
A barackokat szép vékonyra felszeleteljük.
A tésztához az élesztőt, langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, két részre vesszük, az egyik részt kerek formára kinyújtjuk, rárakjuk a pudingos tölteléket, a töltelékre, a vékonyra szeletelt barackokat, a tészta másik felével ízlés szerint díszítjük.
Lekenjük felvert tojással, kis ideig még kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon, szép arany barnára sütjük.
A fehér díszítéshez,1 tojás,pici só,kevés cukor és amennyi lisztet felvesz.
2013. július 27., szombat
2013. július 26., péntek
Havasi kifli
Hozzávalók:
2 tojás
2,5 dl tej
3 dkg élesztő
25 dkg zsír vagy
sütőmargarin
1 evőkanál cukor, só
ízlés szerint
Töltelékhez: kemény
lekvár
Az élesztőt
megfuttatjuk a langyos cukros tejben. Addig a lisztet a zsírral vagy
margarinnal elmorzsoljuk, amibe beleöntjük a felfutott élesztőt, a két tojást,
sót majd jól összegyúrjuk és konyharuhával letakarva legalább 1 órát
pihentetjük, kelesztjük. Ezután a tésztát munkalapon cipókra osztjuk, gömb
alakúra formáljuk, sorra kinyújtjuk, minden lapot 8 darab háromszögre vágjuk fel.
A háromszögek szélesebb végére kemény lekvárt teszünk, majd feltekerjük.
Tepsibe rakva 180 fokon szép világosra megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorba
forgatjuk.
Linzeres,barackos piskótás kocka
Hozzávalók a linzer tésztához:
•25 dkg vaj
•1 tojás
•15 dkg porcukor
•35 dkg liszt
•1 tasak sütőpor
•Kevés só.
Kakaós tésztához:
•4 tojás
•1 citrom reszelt héja
•3 evőkanál liszt
•4 evőkanál cukor
•½ csomag sütőpor
•1 evőkanál olaj
•1 evőkanál kakaó
•60 dkg kimagozott sárgabarack, fahéj, zsemlemorzsa.
A barackokat kimagozom, és négyfelé vágom.
A linzer tésztához a hozzávalókat összedolgozom, tepsi méretűre vágott sütőpapíron kinyújtom, majd 26x36 cm tepsibe teszem, meghintem zsemlemorzsával, és a barackokat szépen sorjában rárakom. 180 fokos sütőben 25 percig elősütöm.
A barna tésztához a tojásokat szétválasztom,a fehérjét kemény habbá verem. A sárgákhoz hozzáadom a cukrot, az olajat és habosra keverem. Hozzáteszem a kakaóport, citromhéjat és a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan belekeverem a fehérjehabot.
Kiveszem a sütőből a barackos tésztát, megszórom fahéjjal és cukorral, majd ráöntöm a barna tésztát, és készre sütöm, kb. 20 perc. Kihűlés után porcukorral beszitálom.
Forrás Innen
2013. július 17., szerda
2013. július 16., kedd
2013. július 13., szombat
2013. július 6., szombat
2013. július 5., péntek
2013. július 2., kedd
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)