2013. július 29., hétfő
Barackos,pudingos kalács
Hozzávalók:
•50 dkg finomliszt
•3 kanál cukor
•2,5 dkg élesztő
•5 dkg vaj
•2,5 dl tej
•1 tojás,1 tojássárgája
•5 g só
•1 citrom lereszelt héja
Töltelékhez:
•1 nagy üveg 750 ml barack kompót
•1 tasak vaníliás puding
•3 kanál cukor
Először a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.
A kompót levében a cukorral megfőzzük a vaníliás pudingot, hűlni tesszük.
A barackokat szép vékonyra felszeleteljük.
A tésztához az élesztőt, langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, két részre vesszük, az egyik részt kerek formára kinyújtjuk, rárakjuk a pudingos tölteléket, a töltelékre, a vékonyra szeletelt barackokat, a tészta másik felével ízlés szerint díszítjük.
Lekenjük felvert tojással, kis ideig még kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon, szép arany barnára sütjük.
A fehér díszítéshez,1 tojás,pici só,kevés cukor és amennyi lisztet felvesz.
2013. július 27., szombat
2013. július 26., péntek
Havasi kifli
Hozzávalók:
2 tojás
2,5 dl tej
3 dkg élesztő
25 dkg zsír vagy
sütőmargarin
1 evőkanál cukor, só
ízlés szerint
Töltelékhez: kemény
lekvár
Az élesztőt
megfuttatjuk a langyos cukros tejben. Addig a lisztet a zsírral vagy
margarinnal elmorzsoljuk, amibe beleöntjük a felfutott élesztőt, a két tojást,
sót majd jól összegyúrjuk és konyharuhával letakarva legalább 1 órát
pihentetjük, kelesztjük. Ezután a tésztát munkalapon cipókra osztjuk, gömb
alakúra formáljuk, sorra kinyújtjuk, minden lapot 8 darab háromszögre vágjuk fel.
A háromszögek szélesebb végére kemény lekvárt teszünk, majd feltekerjük.
Tepsibe rakva 180 fokon szép világosra megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorba
forgatjuk.
Linzeres,barackos piskótás kocka
Hozzávalók a linzer tésztához:
•25 dkg vaj
•1 tojás
•15 dkg porcukor
•35 dkg liszt
•1 tasak sütőpor
•Kevés só.
Kakaós tésztához:
•4 tojás
•1 citrom reszelt héja
•3 evőkanál liszt
•4 evőkanál cukor
•½ csomag sütőpor
•1 evőkanál olaj
•1 evőkanál kakaó
•60 dkg kimagozott sárgabarack, fahéj, zsemlemorzsa.
A barackokat kimagozom, és négyfelé vágom.
A linzer tésztához a hozzávalókat összedolgozom, tepsi méretűre vágott sütőpapíron kinyújtom, majd 26x36 cm tepsibe teszem, meghintem zsemlemorzsával, és a barackokat szépen sorjában rárakom. 180 fokos sütőben 25 percig elősütöm.
A barna tésztához a tojásokat szétválasztom,a fehérjét kemény habbá verem. A sárgákhoz hozzáadom a cukrot, az olajat és habosra keverem. Hozzáteszem a kakaóport, citromhéjat és a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan belekeverem a fehérjehabot.
Kiveszem a sütőből a barackos tésztát, megszórom fahéjjal és cukorral, majd ráöntöm a barna tésztát, és készre sütöm, kb. 20 perc. Kihűlés után porcukorral beszitálom.
Forrás Innen