Diós piskóta, diókrémmel töltve.
2019. február 21., csütörtök
2019. február 14., csütörtök
Csoki csipkés torta szülinapra
Ennél a
tortánál egy sima piskótalapot sütöttem 26 cm formában.
Diplomata krém- el töltöttem meg, annyit változtattam, hogy a gyümölcs darabkákat nem
kevertem bele a krémbe, mert kívül is ezzel a krémmel díszítettem, sőt a torta
szélén is ezt a krémet használtam. A piskótalapra tettem egy réteg krémet,
ráraktam a gyümölcsöket és a következő piskótalappal kicsit rányomtam.
A
piskótalapokat meglocsoltam rumos sziruppal mielőtt betöltöttem.
Csoki
csipkét készítettem, hogy kicsit feldobjam a tortát.
Egy szabó
centissel lemértem a torta kerületét és magasságát, kb 1 cm-el magasabbra
hagytam, hogy takarja el a krémből készült díszítést is.
Sütőpapírból
vágtam ki a torta kerületénél 4 cm-el hosszabb csíkot, grafit ceruzával rárajzoltam
a tetszés szerinti mintát majd rátettem egy keményebb celofánpapírt (amibe a
virágokat csomagolják), nagyon vékonyan megkentem olajjal, hogy könnyebben
leváljon a csokoládé.
15 dkg
csokoládét megolvasztunk, előzőleg egy habzsákot pohárba állítunk, beletöltjük
a megolvasztott csokoládét, a csücskét levágjuk, nem túl kisméretűre, mert ha
vékonyak lesznek a csoki vonalak törékenyebb lesz a csoki csipke.
Mikor
elkészült az egész kontúr berajzolása, hagyjuk addig, amíg elkezd megkötni a
csoki, azaz már nem ragad, ha hozzáérünk, de még puha jól hajlítható, akkor a
tortacsipkét a lehűtött torta köré igazítjuk, simogassuk bátran, hogy mindenhol
hozzátapadjon.
Tegyük
hűtőbe vagy hideg helyre, amíg a csoki jó keményre megköt, majd óvatosan
fejtsük le a celofánpapírt, vigyázva hogy ne törjük el a csokit, ha mégis
megtörténik kis olvasztott csokival visszaragaszthatjuk, kijavíthatjuk, ha hiba
esik.
2019. február 1., péntek
Aranygaluska vaníliasodóval
50 dkg liszt
2.5 dl tej
10 dkg cukor
2 dkg
élesztő
3 tojás
sárgája
6 dkg vaj
5 g élesztő
1 citrom
reszelt héja
10 dkg
olvasztott vaj
20 dkg
darált dió
Cukor, ízlés
szerint
Kevés
langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet
tálba szitáljuk, hozzátesszük a reszelt citromhéjat, felfutott élesztőt,
szoba-hőmérsékleten tartott tojás sárgákat, cukrot, a lágy vajat, sót és jól
kidagasztjuk.
Letakarva
meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett munkalapra
tesszük, finoman ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, fánkvágóval félhold a lakúra
kivágjuk, hogy galuska formája legyen.
Olvasztott
vajba mártogatjuk majd a cukrozott darált dióba forgatjuk.
Előre előkészített
vajjal kikent formába rakjuk.
Letakarva 20 percig pihentetjük majd 180 fokra
előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.
Amíg sül
elkészítjük a vaníliasodót.
Hozzávalók:
5 tojás
10 dkg cukor
2 vaníliás
cukor
3 dkg vaj
5 dl tej
vagy 2 dl tej 3 dl tejszín
Csipet só
A tejet egy vízzel kiöblített edénybe melegedni tesszük, a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukrokkal
kihabosítjuk, lassanként hozzáöntünk a forró tejből, közben állandóan keverjük (hő
kiegyenlítjük) visszaöntjük az edénybe és folyamatosan keverve besűrítjük.
Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat és 3 tojásfehérjét, két csipet sóval
könnyű habbá verünk, és a vaníliasodóhoz keverjük, majd tálalásig
hűtőszekrényben tartjuk.
Poharakba tálaltam a gyerekeknek, pár db fagyasztott málnaszemmel díszítettem.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)