2019. február 14., csütörtök

Csoki csipkés torta szülinapra


Ennél a tortánál egy sima piskótalapot sütöttem 26 cm formában.

Diplomata krém- el töltöttem meg, annyit változtattam, hogy a gyümölcs darabkákat nem kevertem bele a krémbe, mert kívül is ezzel a krémmel díszítettem, sőt a torta szélén is ezt a krémet használtam. A piskótalapra tettem egy réteg krémet, ráraktam a gyümölcsöket és a következő piskótalappal kicsit rányomtam.


A piskótalapokat meglocsoltam rumos sziruppal mielőtt betöltöttem.

Csoki csipkét készítettem, hogy kicsit feldobjam a tortát.

Egy szabó centissel lemértem a torta kerületét és magasságát, kb 1 cm-el magasabbra hagytam, hogy takarja el a krémből készült díszítést is.
Sütőpapírból vágtam ki a torta kerületénél 4 cm-el hosszabb csíkot, grafit ceruzával rárajzoltam a tetszés szerinti mintát majd rátettem egy keményebb celofánpapírt (amibe a virágokat csomagolják), nagyon vékonyan megkentem olajjal, hogy könnyebben leváljon a csokoládé.

15 dkg csokoládét megolvasztunk, előzőleg egy habzsákot pohárba állítunk, beletöltjük a megolvasztott csokoládét, a csücskét levágjuk, nem túl kisméretűre, mert ha vékonyak lesznek a csoki vonalak törékenyebb lesz a csoki csipke.


Mikor elkészült az egész kontúr berajzolása, hagyjuk addig, amíg elkezd megkötni a csoki, azaz már nem ragad, ha hozzáérünk, de még puha jól hajlítható, akkor a tortacsipkét a lehűtött torta köré igazítjuk, simogassuk bátran, hogy mindenhol hozzátapadjon.

Tegyük hűtőbe vagy hideg helyre, amíg a csoki jó keményre megköt, majd óvatosan fejtsük le a celofánpapírt, vigyázva hogy ne törjük el a csokit, ha mégis megtörténik kis olvasztott csokival visszaragaszthatjuk, kijavíthatjuk, ha hiba esik.


2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók