A felső képen fehércsokival van bevonva és étcsokival csíkozva.
Hozzávalók:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír
1 cs sütőpor
3 tojássárgája
kis tej.
A tészta anyagait annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy puha legyen. Tepsi hátán 4 egyforma lapot sütünk a tésztából. Tepsiméret 26x36.
Krém:
7,5dl tej
5 púpozott evőkanál liszt
1 citrom
25 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
Meggy, ribiszke vagy baracklekvár.
Fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, belekeverjük egy citrom reszelt héját és az átszűrt levét.
Miután a pép kihűlt ,a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.
Összeállítás:
Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot dúsan, megkenjük lekvárral. Erre tesszük a harmadik lapot ,rákenjük a krém másik felét és befedjük az utolsó lappal.
Tetejére:
2 tojásfehérjéből
20 dkg porcukorral vízgőz fölött, kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.
Díszítés:
Csokoládét felolvasztunk vízgőz felett, és különböző formákba, öntjük.
Amikor kihűltek, rárakunk egyet-egyet, mindegyik süti tetejére.
Ennek hiányában, lehet csokireszelékkel megszórni vagy porcukorral beszitálni.
Megjegyzés: Én mindig enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, papírral együtt teszem a formára, így szép szabályos lesz a lap és nem kell félni, hogy elszakad. Két sütőpapírt használok, amíg sül az egyik, nyújtom a következő lapot.
Én is nagyon szeretek sütni,és ha lehetséges lenne,szeretném az itt megadott recepteket is kipróbálni. Köszönöm
VálaszTörlésBocsi, most vettem észre a megjegyzésedet, nagyon örülök, ha tetszenek a receptek, próbáljad ki, majd mond el a véleményed:)))
TörlésEz is nagyon finom kedves Rozi ! Azért szeretek Tőled sütni mert nem bonyolultak a receptjeid. Ha a családom csak dicséri akkor az bíztos finom ! Köszönöm szépen jó egészséget !
VálaszTörlésKöszönöm kedves Mária, örömmel tölt el, hogy innen választasz receptet, én is csak dicsérni tudom ezt a süteményt, minden ünnepkor megsütöm és leghamarabb ez fogy el. Nagyon szívesen, további jó sütögetést kívánok!
TörlésSzeretem a receptjeidet, mert világosan, logikusan szépen le van írva, még a bonyolultabb sütemények receptje is könnyen nyomon követhető! Gratulálok! Szeretnék olyan ügyes lenni, mint te! Köszönet a sok szép receptért!! (: (:
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves vagy Marcsuka, megtisztelsz a véleményeddel, nagyon örülök ha ilyen visszajelzéseket kapok:)
TörlésLátogass meg máskor is, és számolj be a sütéseidről! Üdv.
Kedves Rozika! Szeretném megkérdezni hogy mekkora tepsit használsz?A tojásfehérje mázast hogy tudod ilyen csodásra szeletelni? Nagyon tetszenek a sütijeid,gratulálok!
VálaszTörlésköszönöm :)
Nagyon köszönöm, hogy rákérdeztél, mindig szoktam tepsiméretet írni de valahogy kimaradt, rögtön beírtam a recepthez.
VálaszTörlésMindig jól lehűtöm a süteményeket, úgy könyebb szeletelni. Köszönöm a gratulációt :)
Nagyon köszönöm!!További sok sikert!
TörlésÜdv. Mónika
Én is köszönöm, örülök a látogatásodnak:)
TörlésMegint megsütöttem,és ismét fenségesen finom ! Köszönöm kedves Rozi ! Boldog Újévet Kívánok Neked Szeretettel Marika nagymama
VálaszTörlésEz a tojasfeherjes krem meddig all el?
VálaszTörlésNyers a tojasfeherje?
VálaszTörlésNem nyers, mert vízgőz fölött kell felverni. akkor tökéletes amikor szép csúcsot képez és jól kenhető.
TörlésKedves Rozika,tej pontosan mennyi szükséges a citromos szelet lapjaihoz?🤗
VálaszTörlésKedves Névtelen! Rakd össze a lapok hozzávalóit és teszel hozzá egy kis tejet, összegyúrod ha szükség még teszel, amíg jó puha tésztát kapsz.
TörlésÜdvözlöm isteni a súzi bár nekem adodott egy kis problema hogy a lekvár miadt szeletelés közbe szanaszét csuszik az ellen mit lehet tenni? Mert a maga sütijein látszik hogy szép egyenletes nem folyik ki a lekvár stb+ mit csináljak hogy a fehércsoki a tetején ne törjön szintén szeletelés közbe válaszát elöre is köszönöm!
VálaszTörlésLehet hígabb volt a lekvár, ez esetben jól le kell hűteni, akkor nem fog elcsúszni. Forró vizet kell tölteni egy edénybe, a kést benne átmelegíteni, az megolvasztja a csokit, két késsel dolgozni, amíg az egyik melegszik a másikkal szeletelni.
TörlésSzeretném megkérdezni,mekkora szeleteket vágsz belőle?
VálaszTörlésTetszés szerint lehet szeletelni, én általában 2,5 x 5 cm szeletekre vágom.
Törlés