2013. december 27., péntek
Zserbó szelet
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
18 dkg vaj vagy 20 dkg margarin
3 dkg élesztő
bő fél csésze tej
késhegynyi szódabikarbóna
4 evőkanál cukor
1 egész tojás 2 sárgája.
Töltelékhez:
40 dkg darált dió
ízlés szerint cukor (250 g)
citromhéj vagy vanília
finom lekvár (én barackot használtam)
Csokoládémázhoz:
2 tojásfehérje, 2 dió nagyságú vaj, 24 dkg porcukor, két evőkanál kakaó.
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral szódabikarbónával, a tejben megkelesztett élesztővel, 1 egész tojással 2 sárgájával, finom puha tésztának összegyúrjuk.
Három cipóra osztjuk. Az első lapot vékonyra nyújtjuk, a nagy gáz-tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, (legjobb a barack vagy a ribiszke) rárakjuk a tetszés szerinti cukorral elkevert darált dió felét. Rátesszük a következő lapot, és azt is megkenjük lekvárral, rárakjuk a maradék diót. Végül ráterítjük az utolsó lapot, körben kissé lenyomkodjuk.
Letakarva 1 órát pihentetjük, majd villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
A mázhoz valókat jól kikavarjuk, és melegen a tetejére kenjük. Hidegen ujjnyi szeletekre vágjuk.
Mivel a tésztából kimarad a tojásfehérje,hogy felhasználjam, ezzel a mázzal vonom be,de lehet csokimázzal is bevonni, akkor mutatósabb.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon szeretjük a zserbót, fantasztikusan néz ki a sütikéd :)
VálaszTörlésMillye!
VálaszTörlésKöszönöm szépen,nálunk sem maradhat ki a karácsonyi asztalról:)))