Hozzávalók a
tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
3 tojás
sárgája
15 dkg
porcukor
1 sütőpor
4 g só
2 púpozott
evőkanál tejföl
Töltelékhez:
1,5 kg alma
(reszelve mérve)
1 dl víz + 2,5
dl
5 dkg vaj
2 tasak
vaníliás pudingpor
4 evőkanál
cukor
Fahéj ízlés
szerint
Habhoz:
3
tojásfehérje
12 dkg
porcukor
Baracklekvár
Elkészítés:
Először
elkészítjük az alma tölteléket, hogy tudjon kihűlni.
Az almákat
tisztítás után lereszeljük, 1 dl vízzel péppé főzzük. Levesszük a tűzről,
hozzákeverjük az 5 dkg vajat.
A pudinghoz
hozzáteszünk 4 evőkanál cukrot, és a 2,5 dl vízzel elkeverjük majd a forró
almához öntjük, jól összekeverjük, visszatesszük a tűzre és állandó keverés
mellett összefőzzük. Hűlni tesszük.
A lisztet a
sütőporral, porcukorral, sóval összekeverjük. Hozzátesszük a szoba-hőmérsékletű
vajat, tojás sárgákat, összemorzsoljuk, és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy nem
ragacsos, jól nyújtható tésztát kapjunk.
Mikor jól
összedolgoztuk, a tészta egyharmad részét külön vesszük, a nagyobb darabot
kinyújtjuk, 30 x 32 cm-es tepsibe tesszük, úgyhogy a széleit kicsit fentebb
hagyjuk. Megszórjuk búzadarával, rárakjuk az almás masszát, egyenlően elsimítjuk,
megszórjuk fahéjjal ízlés szerint, rákenjük a 3 tojásfehérjéből és a 12 dkg
porcukorból vert kemény habot, majd a félretett tésztából berácsozzuk.
180 fokra
előmelegített sütőben megsütjük, kb. 40 perc, vigyázva, hogy a tetején a
tésztarácsok ne száradjanak ki, mert vágáskor törni fog. Ha mégis megtörténne, hogy
szépen tudjuk szeletelni, egy kisollóval el kell vágni a rácsokat, azután
szeletelni.
Ahogy
kivettük a sütőből, még forrón, porcukorral beszitáljuk, és felforrósított
baracklekvárt teszünk minden második rácsba, szépen elkenjük, ha nem terül el
magától.
Kihűtve
szeleteljük.