2021. december 25., szombat

Áldott karácsonyt




Karácsonyi angyal, házatokra szálljon,

Nézzen be hozzátok, s csak boldogságot lásson.

Betlehem csillaga rátok is vigyázzon, és

Mindnyájatokat a jó Isten megáldjon!

 

Kívánok mindenkinek, szeretetteljes, boldog, békés karácsonyi ünnepeket!

 

2021. november 30., kedd

Rizsfelfújt málnaöntettel

 




Hozzávalók:

20 dkg rizs

1 l tej

20 dkg cukor

2 vaníliás cukor

Csipet só

5 tojás

5 dkg vaj

1 citrom lereszelt héja

Mazsola


Málnaöntethez:

30 dkg málna, jelen esetben fagyasztott

Cukor, ízlés szerint, a málna édességétől függően

1 elütött evőkanál étkezési keményítő

Díszítéshez: 1 dl tejszín


A tejet a sóval a cukor felével, vaníliás cukorral felforraljuk, ha felforrt a lángot takarékra vesszük, belekeverjük a megmosott rizst és lassú tűzön, többször megkeverve addig főzzük, amíg a tejet magába szívja a rizs.

Még forrón belekeverjük a vajat és hűlni tesszük.

A tojások sárgáját a cukor másik felével habosra keverjük, majd a kihűlt rizzsel, citromhéjjal összeforgatjuk.

A tojások fehérjét felverjük kemény habnak, majd óvatosan a rizses masszához forgatjuk.

A masszát vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett 33 x 20 cm-es tepsibe öntjük, szépen elsimítjuk és én csak a felét (mert mindenki nem szereti) megszórjuk rumban áztatott mazsolával. Aki szereti bele is forgathatja a masszába.



180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, ha megsült kihűtjük, majd tetszés szerint felvágjuk.

A málnaöntethez a málnából pár szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit főni tesszük, ízlés szerint cukrot teszünk hozzá, amikor a cukor elolvadt, bot mixerrel pürésítjük, majd szűrőn átengedjük, hogy kifogjuk a magokat. Egy elütött evőkanál keményítőt egy kis lábasba teszünk, egy kevés málnával elkeverjük, ráöntjük a többi málnát és felforraljuk, amikor pöfögni kezd, kész van.

A tejszínt felverjük kemény habnak.

A felvágott süteményeket, tálaláskor, beszitáljuk porcukorral, leöntjük málnaöntettel, tejszínhab rózsát nyomunk rá és díszítjük a félretett málnaszemekkel.


2021. november 28., vasárnap

Advent

 


Istentől megáldott, békés, boldog adventi napokat kívánok! 

2021. szeptember 12., vasárnap

Mária királyné szelet

 



Hozzávalók:

Kakaós piskótához:

6 tojás

20 dkg cukor

20 dkg liszt

3 evőkanál kakaó

6 evőkanál víz

3 evőkanál olaj

1 tasak sütőpor (10 g)

Csipet só


Diós piskótához:

6 tojásfehérje

20 dkg cukor

15 dkg durvára vágott dió

5 halmozott evőkanál liszt

Csipet só


Krémhez:

6 tojássárgája

200 g cukor

2 tasak vaníliás puding

6 dl tej

2 vaníliás cukor

250 g vaj


Kakaós lap locsolásához: 1 dl rum, 1 dl víz, 5 evőkanál cukor.

Tetejére: 100 g ét csoki, 3 evőkanál olaj valamit 50 g fehér csoki 1-2 evőkanál olaj


Elkészítése:

A kakaós piskótához az átszitált lisztet, kakaót, sütőport szárazon összekeverjük.

Egy pohárba beleöntjük a vizet, ráöntjük az olajat.

A tojásokat szétválasztjuk: A tojás sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, lassanként hozzáadagolva az olajos vizet, mindig csak keveset öntve hozzá, hogy felvegye a tojás.

A tojásfehérjéket csipet sóval felverjük, nem egész kemény habnak.

 A tojássárgás masszához kanalanként hozzákeverjük a lisztet, amit összekevertünk a kakaó és sütőporral, majd kanalanként hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot.

Sütőpapírral bélelt 22*34- cm formába öntjük, szépen elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt megsütjük.

A diós piskótához a tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáforgatjuk az átszitált lisztet és a darabosra vágott diót.(Még finomabb, ha előtte a diót kicsit megpörköljük.)

A masszát sütőpapírral bélelt ugyanakkora formába öntjük, mint a kakaós piskótát, és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, pudingokat, vaníliás cukrot hideg tejjel elkeverjük, alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik.

Fedjük le fóliával és hűtsük ki.

A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz.

Összeállítás:

A kakaós lapot kettészeljük, az egyik felét tálcára tesszük, meglocsoljuk a rumos szirup felével, rásimítjuk a krém felét, ráfektetjük a diós piskóta lapot, rákenjük a maradék krémet, majd a tetejére fektetjük a maradék rumos sziruppal meglocsolt másik kakaós piskóta lapot.

Az összeállított sütemény tetejére néhány órára vágódeszkát és kis nehezéket teszünk, hogy a rétegek szépen összeilleszkedjenek.

Mikor kihűlt a süteményünk, gőz fölött a csokit és olajat összeolvasztjuk, majd a sütemény tetejére simítjuk. Rögtön rácsíkozzuk az olvasztott fehér csokit és villával meghúzogatjuk, hogy szép márványos legyen a teteje.

 Tetszés szerint szeleteljük.


2021. augusztus 15., vasárnap

Meggyes pite

 



Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

15 dkg vaj

15 dkg porcukor

1 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja és fél citrom leve

1 csomag sütőpor

2 evőkanál tejföl


Töltelék:

1,2 kg magozott meggy

1 vaníliás cukor

5 g őrölt fahéj (1 teáskanál)

15 dkg kristálycukor

20 dkg dió

1 tojás a lekenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzátesszük a vajat, sütőport, citromhéjat, pici sót és finoman elmorzsoljuk a vajat. Amikor szépen elmorzsolódott, hozzátesszük a porcukrot, tojás sárgát, tejfölt, citromlevet és szépen összedolgozzuk, amíg szép sima tésztát kapunk. Kivesszük deszkára és két részre vágjuk. Téglalap alakúra formázzuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, 45 percre, hogy lehűljön a tészta.

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A kimagozott, jól lecsepegtetett meggyhez hozzátesszük a cukrokat, fahéjat, és a darált dió 2/3 részét, finoman összeforgatjuk és félre tesszük, amíg a tészta hűlési ideje lejár. (A dió helyettesíthető zsemlemorzsával vagy darált keksszel, az a célja, hogy a meggyből kifolyó levet felfogja, de a dióval, sokkal finomabb)

Amikor letelt a 45 perc kivesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán, a tésztát is meglisztezve 26*36 cm-re kinyújtjuk, belehelyezzük egy kivajazott, lisztezett formába, szépen eligazítjuk, villával megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával vagy darált keksszel, rárakjuk a tölteléket, szépen eligazítjuk.

Kinyújtjuk a tészta másik felét, ráhelyezzük a töltelékre, szépen eligazítjuk, megkenjük egy felvert tojással, villával megszurkáljuk, meghintjük a darabosra vágott dióval és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

Kihűlve tetszés szerinti darabokra-kockákra vágjuk, lehet porcukorral beszitálni, de úgy is lehet hagyni.


2021. augusztus 11., szerda

Málnás- joghurtos szelet



A piskótához:

4 tojás

8 dkg cukor

10 dkg liszt


A krémhez:

15 dkg mascarpone

2 dl joghurt

5 dkg porcukor

15-20 dkg málna

1 citrom reszelt héja és leve

10 dkg szitán áttört málnapüré

2 dkg zselatin

5 dl tejszínhab


Díszítéshez: málnaszemek, néhány menta vagy citromfű levél


A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, sorra hozzákeverjük a sárgákat, végül beleforgatjuk az átszitált lisztet.

A masszát egy 20*30 cm-es formába tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Amikor a piskóta kihűlt egy magas peremű tepsit kibélelünk frissen tartó fóliával, belehelyezzük a tésztát, majd kirakjuk málnaszemekkel.

A krémhez a joghurtot, cukrot, túrót, a citrom levét, reszelt héját, és a málnapürét simára keverjük, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül az 1 dl hideg vízben megduzzasztott és langyosra melegített zselatint.

A krémet óvatosan az előkészített lapra öntjük, vigyázva, hogy ne guruljanak el a málnaszemek. Szépen elsimítjuk, a tetejét habfésűvel meghúzzuk és legalább két órára hűtőbe tesszük dermedni. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, friss málnával citromfű vagy mentalevéllel díszítjük.

 



Recept a Nők lapja Konyha 2021/6. számából.


Málnás- mascarpones piskóta

 



Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg cukor

1 dl olaj

1 dl tej

1 vaníliás cukor

1 sütőpor

20 dkg liszt

20 dkg málna


Tetejére

25 dkg mascarpone

10 dkg málna

2 dl tejszín

2 evőkanál porcukor

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a kétféle cukorral, részletekben hozzákeverjük a tejet és az olajat. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a tojásfehérjéből vert kemény habot. Óvatosan összeforgatjuk, hogy a hab ne törjön össze. Egy 33*10 cm kalácsformát kivajazunk, megszórjuk liszttel és a massza háromnegyed részét belesimítjuk. A tészta tetejére rárakjuk, a málnaszemeket majd óvatosan ráöntjük a maradék tésztát.



180 fokra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt szép arany barnára megsütjük. Tűpróbát veszünk, beleszúrunk egy fogvájót, ha nem ragad rá a piskóta elkészült.

Tetejére a mascarponét kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a keményre felvert tejszínt, összeforgatjuk, és a piskótára kenjük, szépen elegyengetjük, majd málnaszemekkel díszítjük.



2021. július 26., hétfő

Diós kevert sütemény

 



Hozzávalók:

50 dkg liszt

30 dkg cukor

2 dl olaj

2 tojás

5 evőkanál darált dió

3 evőkanál lekvár (én baracklekvárt használtam)

Fél liter tej

1 evőkanál fahéj

2 evőkanál kakaó

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

2 mokkáskanál szódabikarbóna


Tetejére

150 g durvára vágott dió


Elkészítés

A száraz hozzávalókat, liszt, fahéj, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna és a darált diót összekeverjük.

A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, lassanként hozzácsepegtetve az olajat, kikeverjük, hozzákeverjük a lekvárt.

A száraz hozzávalókat és a tejet felváltva adagoljuk, miközben folyamatosan keverjük.

34 x 22 cm-s tepsibe öntjük, szépen elsimítjuk és egyenlően rászórjuk a darabosra vágott diót.

180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.



2021. július 7., szerda

Egyszerű szimpla kalács

 



Hozzávalók:


50 dkg finomliszt

25 g élesztő

2,5-3 dl tej

2 tojás sárgája

3 evőkanál cukor

5 dkg langyos vaj

1 citrom reszelt héja

1 kis kanál só (5 g)

1 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a citrom reszelt héját, sót, a két tojássárgáját a felfutott élesztős tejet és a maradék tejben felolvasztott cukrot. Összedolgozzuk, mikor jól összeállt, hozzátesszük a langyos vajat és addig dagasztjuk, amíg szép sima felületű kéztől elváló tésztát kapunk. Ha úgy látjuk, hogy lágyabb a tészta tegyünk hozzá még egy két kanál lisztet. Megszórjuk kevés liszttel, és letakarva kétszeresére kelesztjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három részre osztjuk. Egyenként kisodorjuk, majd, mint a hajfonatot összefonjuk.

Egy előkészített, zsírral kikent formába helyezzük, felvert tojással lekenjük, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megemelkedik.

180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig szép arany barnára megsütjük.

Kihűlve szeleteljük, tetszés szerint fogyasszuk lekvárral, csoki krémmel megkenve vagy kakaóval, ki hogy szereti, én épp eperdzsemet főztem, és azzal tálaltam.



Feketeerdő torta

 


Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortához:

6 tojás

30 dkg cukor

30 dkg liszt

6 evőkanál víz

2 evőkanál kakaó

A tojások sárgáját kikeverem a cukor felével, kanalanként fokozatosan hozzáadagolom a vizet, amikor jó habosra kevertem, hozzáadom a liszttel elvegyített átszitált kakaót, majd óvatosan körkörös mozdulatokkal hozzákeverem a cukor másik felével felvert tojáshabot.

Zsírozott, lisztezett 26 cm formában 180 fokon megsütöm. 40-45 perc, tűpróba.

Kihűlés után három lapra szelem.

Töltelék:

1 meggybefőtt

1 csomag vaníliás pudingpor

6 dkg cukor

1 evőkanál zselatin

5 dl tejszín.

A befőttről letöltjük a levet (3 dl)

A pudingport a cukorral, meggy lével állandó keverés mellett sűrűre főzzük, mikor langyosra hűlt hozzátesszük a darabkákra vágott meggyszemeket.

A zselatint beáztatjuk 1 dl vízbe, majd vízgőz fölött fel melegítjük, amíg teljesen feloldódik.

A tejszínt felverjük kemény habnak, állandó keverés mellett belecsurgatjuk a zselatint.

Ha üzleti tejszínhabbal készítjük, Hulala vagy Creme patiserie, Cukrászhab, akkor a zselatin elhagyható.

A két krémet nyomózsákba szedjük majd felváltva körkörösen nyomva, töltsük a lapok közé.

Ízlés szerint díszítsük, tejszínhabbal, magozott meggyszemekkel, csoki forgáccsal.


2021. május 28., péntek

Vaníliakrémes- tejszínhabos roló

 




30 db rolóhoz

1 csomag leveles tészta

A leveles tésztát két felé választjuk, az egyikből lisztel meghintett munkalapon 45 x 30 cm lapot nyújtunk. Pizza vágóval, vagy éles késsel 2,5 cm csíkokat vágunk.


A rolóformákat vékonyan bekenjük olajjal. A tésztacsíkokat srégen rátekerjük a formákra, tepsibe rakjuk, kissé odanyomjuk a tepsihez, hogy ne guruljanak el.




 Felvert tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, néhány perc múlva a lángot mérsékeljük, különben hamar megég és nem sül jól át.

A rolókat még melegen lehúzzuk a formákról.



Töltelék:

Fél liter tej

2 vaníliás cukor

4 tojás

4 evőkanál cukor

3 evőkanál liszt

3 dl tejszínhab

Fél liter tejből félreteszünk egy borospohárnyit, a többit főni tesszük 2 tasak vaníliás cukorral. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzádolgozzuk, a lisztet majd feltöltjük a hideg tejjel. A forró tejbe belekeverjük a tojásos keveréket, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A krémet levesszük a tűzről, és azon forrón belevegyítjük a keményre felvert tojásfehérjét.

Felverjük a tejszínhabot. Csillagcsöves habzsák felébe teszünk a vaníliás krémből, másik felébe a tejszínhabból és betöltjük a rolókat. A töltést úgy végezzük, hogy a rolókat mindkét végéről félig töltjük.

Tölthetünk úgy is, hogy csak tejszínhabbal vagy vaníliás krémmel.

Vaníliás porcukorral beszitálva tálaljuk.




 

Mákos kalács

 


Hozzávalók:

500 g finomliszt

2 dkg élesztő

3 evőkanál cukor

1 egész tojás és egy sárgája

Csipetnyi só (5g)

2,5-3 dl tej

Reszelt citromhéj

5 dkg olvasztott vaj


Töltelék

200 g darált mák

150 g cukor

Fahéj, mazsola, tej kb. 1,5 dl

A darált mákot, cukrot annyi forró tejjel vagy vízzel öntjük le, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Ne legyen sem kemény sem lágy. Fahéjjal ízesítjük. Aki szereti, tehet mazsolát is bele, én szoktam tenni jó bőven.

1 tojás a lekenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt. 1 dl tejben elolvasztunk egy kanál cukrot és ráöntjük az élesztőre. Összekeverjük és letakarva hagyjuk felfutni, kb. 10 perc.

Amikor az élesztő felfutott, a vaj kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, a tejet csak fokozatosan adjuk hozzá, lehet, nem kell mind, függ a tojások nagyságától és a liszt minőségétől. Mindezeket jól összedolgozzuk, hozzátesszük a vajat és jól kidagasztjuk, amíg szép sima, hólyagos, kéztől és az edény falától is elváló tésztát kapunk. Főzőolajjal lekenjük a tetejét, letakarva meleg szoba-hőmérsékleten duplájára kelesztjük.

Miután megkelt a tészta, kicsit megolajozott deszkára tesszük, téglalap alakúra kinyújtjuk és a tészta felére rákenjük a kihűlt tölteléket. A másik felét éles késsel 1,5 cm csíkokra bevágjuk, majd a csíkokat négyes fonással összefonjuk, a mákos részétől kezdve felcsavarjuk és formába helyezzük. 

Vagy csak egyszerűen feltekerjük.

Hagyjuk kelni kb., 20 percig, lekenjük felvert tojással és 18 fokra előmelegített sütőben harminc perc alatt szép arany barnára megsütjük.

 




2021. április 18., vasárnap

Ananászos diplomata tekercs



 

Hozzávalók a piskótalaphoz:

5 tojás

100 g cukor

100 g liszt

1 vaníliás cukor


Krém:

3 tojás sárgája

2,5 dl tej

2 evőkanál étkezési keményítő

6 evőkanál cukor

1 vaníliás cukor

3,5 dl tejszín

1 tasak zselatin (10 g)

300 g ananász befőtt

Díszítéshez: 50 g étcsokoládé

Elkészítés:

A piskótalaphoz a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, összekeverjük, majd hozzáadjuk a vanília cukorral, csipet sóval felvert tojáshabot és óvatosan összeforgatjuk, hogy a hab ne törjön össze. Sütőpapírral bélelt 38*32 formába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép aranysárgára megsütjük.

Miután megsült, levesszük a sütőpapírt, és rögtön a sütőpapír segítségével felcsavarjuk, hűlni tesszük.

A krémhez a zselatint 1 dl ananász befőtt levében beáztatjuk.

A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a keményítőt, majd hozzákeverjük a tejet és lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve hozzákeverjük a langyosra felmelegített zselatint, hűlni tesszük.

A tejszínt felverjük kemény habnak, egy keveset kiveszünk a díszítéshez, a többihez hozzákeverjük a kihűtött tojásos krémet, kiveszünk, belőle amennyit gondolunk, hogy elég a bevonáshoz. A megmaradt krémet rásimítjuk a piskótalapra, amit kitekertünk és áttettünk egy tiszta papírra.

Az ananászt kis kockákra vágjuk, félreteszünk 12 darabot a díszítéshez, a többit egyenlően rászórjuk a krémre és felcsavarjuk, a félretett krémmel bevonjuk és hűtőbe tesszük legalább két órára, hogy a krém megdermedjen.

Miután jól megkötött, kivesszük a hűtőből, 12 szeletet vágunk, muffin papírba rakjuk.

A dekorációhoz a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, és vékonyan megcsíkozzuk mindenik szeletet. A félretett tejszínhabból csillagcsővel virágot nyomunk a szeletek tetejére és kis darabka ananászt nyomunk bele.




2021. április 15., csütörtök

Virslis virágok



Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

Virsli

Dália sajt

1 tojás a lekenéshez

 

A tésztát 4 részre vágjuk, mindenikre teszünk egy virslit és feltekerjük.

A feltekert tésztát bevágjuk, de ne vágjuk egészen át, épp a virsli vágódjon el.

A bevágott tésztát formáljuk kör alakúra, a két végét összeillesztjük, majd a virslis részeket megcsavarva kihajtogatjuk, hogy virágformát kapjunk.

Sütőpapírral bélelt formába rakjuk, lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 190 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük.

Kedvenc mártogatósunkkal tálaljuk.


2021. április 5., hétfő

Húsvéti torta

 



 Hozzávalók a lapokhoz:

8 tojásfehérje

200 g cukor

100 g liszt

1 vaníliás cukor

10 ml citromlé

1 tasak szalalkáli

250 g darált dió

2 g só


Krém

300 g vaj

8 tojássárgája

100 g cukor

200 ml tej

30 g keményítő

2 vaníliás cukor


Bevonáshoz

100 g dióbél

100 g cukor


A tojásfehérjét a sóval felverjük nem egészen kemény habnak, hozzátesszük a cukrot, vaníliát és keményre felverjük, hozzáöntjük a citromlevet, párszor megkeverjük, végül hozzászitáljuk a szalalkálival elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk. Végül hozzátesszük a darált diót (amit előzőleg 180 fokon 15 percig pörköltünk), finoman összeforgatjuk és sütőpapírral bélelt 40x36 cm formába simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukrokkal, keményítővel fokozatosan adva hozzá a tejet elkeverjük, és sűrű krémnek megfőzzük, kihűtjük. Amíg hűl, a krémünk a vajat kihabosítjuk, majd a kihűlt krémhez keverjük.

A kihűlt piskótalapot 8 egyenlő részre vágjuk. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát körberakunk piskótával, a krémből félreteszünk a bevonásra a többit habzsákba szedjük, a piskótacsíkokra nyomunk a krémből, spatulával szépen elsimítjuk, újra piskóta, krém és így folytatjuk, amíg a forma betelik. Hűtőszekrénybe tesszük, amíg jól megdermed, levesszük a formát és bevonjuk a félretett krémmel.

De úgy is csinálhatjuk, hogy a krémből félreteszünk a bevonásra, a többi krémet elosztjuk a lapokon, és elsimítjuk. Egy csíkot felcsavarunk, és felállítjuk, majd jó szorosan köréje csavarjuk a többi csíkot is. Ha kész a tortát körülcsavarjuk egy vászoncsíkkal, átkötjük egy zsineggel, és dermedésig hűtőszekrénybe tesszük. Ha jól összekeményedett, a vásznat levesszük, és a tortát bevonjuk a félretett krémmel. 

100 g kristálycukrot egy serpenyőbe teszünk és addig karamellizáljuk, amíg szép aranyszínű és méz állagú lesz, akkor hozzáadjuk a durvára darabolt diót, és lazán összekeverjük.

Sütőpapírt beolajozunk, és arra tesszük, kicsit elnyújtjuk, kihűlés után, nyújtófával összetörjük és bevonjuk vele a tortát.

 



Dekorációnak, csokit olvasztottam, kis kosárkaformát alakítva, pár darab tojáscukorkával díszítve.


Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók