2017. április 23., vasárnap

Diókrémes-kávés sütemény





Hozzávalók:

6 tojás
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
6 evőkanál liszt
1 tasak sütőpor

A krémhez:

4 evőkanál liszt
5 dl tej
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tasak instant kávé
2 vaníliás cukor
15 dkg darabosra vágott pörkölt dió

Máz:

15 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj

A tojások fehérjéből habot verünk, hozzáadagoljuk a cukrot és egyenként a tojás sárgákat. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a darált dióval, óvatosan hozzákeverjük a tojásos masszához.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.(20 perc)

A krémhez a lisztből és tejből pépet főzünk, hűlni tesszük. A diót a forró sütőben enyhén megpörköljük, érdemes, mert sokkal finomabb a sütemény. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral, vaníliás cukrokkal kihabosítjuk, majd a kihűlt péppel összekeverjük.(Elkezdtem keverni a pépet és kanalanként adagoltam hozzá a kihabosított vajat) Végül hozzákevertem a diót és a kávét is.
A kihűlt lapot meglocsoltam rumos sziruppal (3 evőkanál cukor, fél dl víz, rummal ízesítve) rákentem a krémet, egyenlően elsimítottam és hűtőbe tettem, amíg lehűlt a krém.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk és a kihűlt krémre simítjuk.
Hűtőbe tesszük legalább egy órára, majd tetszés szerint szeleteljük.




2017. április 16., vasárnap

Gesztenyés szelet




Hozzávalók a tésztához
60 dkg liszt
30 dkg cukor
3 tojás
3 evőkanál kakaó
3 evőkanál méz
5 dkg vaj
1 púpozott teáskanál szódabikarbóna

A krémhez

3 csomag vaníliás pudingpor
9 dl tej
25 dkg vaj
20 dkg cukor
25 dkg gesztenyepüré
2 evőkanál rum

Tetejére

15 dkg étcsokoládé
3 evőkanál olaj

A lisztbe keverjük el a szódabikarbónát.
A többi hozzávalót egy tálba tesszük és gőz felett simára keverjük, levesszük a tűzről, belekeverjük a lisztet, és összegyúrjuk. Négy részre osztjuk a tésztát, egyenként 26x36 cm-es lapokat nyújtunk, 180 fokra előmelegített sütőben nyolc perc alatt megsütjük.
Elárulom, hogy én lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki a lapokat, mivel a mézes lapok kicsit ragadnak, a sütőpapírral együtt könnyebb formára tenni.

A krémhez a pudingot a tejjel megfőzzük és hagyjuk kihűlni. Habosra keverjük a vajat a porcukorral.
Először a kihűlt pudingot majd a gesztenyemasszát is folyamatosan adagolva keverjük hozzá a vajas krémhez, végül keverjük bele a rumot is.
Megtöltjük a lapokat a krémmel, legalább egy éjszakára hűvös helyre tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak.
Másnap vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és bevonjuk vele a sütemény tetejét.




2017. április 15., szombat

Kellemes ünnepeket



               Minden kedves, idelátogató vendégemnek, Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok !

                                 A lányoknak sok locsolót, a fiuknak sok piros tojást!
Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók