Hozzávalók:
6 tojás
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
6 evőkanál liszt
1 tasak sütőpor
A krémhez:
4 evőkanál liszt
5 dl tej
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tasak instant kávé
2 vaníliás cukor
15 dkg darabosra vágott pörkölt dió
Máz:
15 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj
A tojások fehérjéből habot verünk, hozzáadagoljuk a cukrot
és egyenként a tojás sárgákat. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a darált
dióval, óvatosan hozzákeverjük a tojásos masszához.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra
előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.(20 perc)
A krémhez a lisztből és tejből pépet főzünk, hűlni tesszük. A
diót a forró sütőben enyhén megpörköljük, érdemes, mert sokkal finomabb a sütemény. A szobahőmérsékletű vajat a
porcukorral, vaníliás cukrokkal kihabosítjuk, majd a kihűlt péppel
összekeverjük.(Elkezdtem keverni a pépet és kanalanként adagoltam hozzá a
kihabosított vajat) Végül hozzákevertem a diót és a kávét is.
A kihűlt lapot meglocsoltam rumos sziruppal (3 evőkanál cukor,
fél dl víz, rummal ízesítve) rákentem a krémet, egyenlően elsimítottam és
hűtőbe tettem, amíg lehűlt a krém.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk és a
kihűlt krémre simítjuk.
Hűtőbe tesszük legalább egy órára, majd tetszés szerint
szeleteljük.