2012. december 31., hétfő
2012. december 29., szombat
2012. december 25., kedd
2012. december 21., péntek
2012. december 15., szombat
Mákos csigás,fonott kalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
6 dkg cukor
3 dl langyos tej
1 tojás
1 tojássárgája
só ízlés szerint
só ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
fél dl olaj.
Töltelék:
Töltelék:
10 dkg mák
10 dkg cukor
5 dkg darált keksz
fahéj,annyi langyos tej,hogy jó kenhető masszát kapjunk.
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk,meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk,két részre vesszük,az egyik részt téglalap alakúra kinyújtjuk,megkenjük a töltelékkel,felcsavarjuk mint a bejglit,ujjnyi vastagságú darabokra vágjuk.A másik tésztából kiveszünk egy annyit hogy,a közepébe egy kis gombócot,amibe kevés tölteléket teszünk,a többit vékonyra kisodorjuk,amekkora méretű tepsibe tesszük,két szálat összefonunk,a tepsi szélére tesszük,melléje egyenlően elosztjuk a feldarabolt csigákat,a megmaradt tésztát is összefonjuk a csigák mellé tesszük közepébe a gombócot ,felvert tojással lekenjük,180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.
Sütőből kivéve,cukros vízzel lekenjük hogy,szép fényes legyen.
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk,meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk,két részre vesszük,az egyik részt téglalap alakúra kinyújtjuk,megkenjük a töltelékkel,felcsavarjuk mint a bejglit,ujjnyi vastagságú darabokra vágjuk.A másik tésztából kiveszünk egy annyit hogy,a közepébe egy kis gombócot,amibe kevés tölteléket teszünk,a többit vékonyra kisodorjuk,amekkora méretű tepsibe tesszük,két szálat összefonunk,a tepsi szélére tesszük,melléje egyenlően elosztjuk a feldarabolt csigákat,a megmaradt tésztát is összefonjuk a csigák mellé tesszük közepébe a gombócot ,felvert tojással lekenjük,180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.
Sütőből kivéve,cukros vízzel lekenjük hogy,szép fényes legyen.
2012. december 13., csütörtök
2012. december 10., hétfő
Adventi kalács
Adventi kalács
Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dkg élesztő
8 dkg cukor
1/2 liter langyos tej
10 dkg vaj
2 tojás,
1 kávéskanál só
1 citrom reszelt héja.
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk,meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt lisztezett deszkára borítjuk,két részre vesszük,az egyik részt kinyújtjuk,pizza vágó segítségével hosszú csíkokra vágjuk.
Három csíkot összefonunk,sütőpapírral bélelt tepsibe,szív alakot formálunk,aztán két csíkot,és újra két csíkot fonunk össze,a hármas fonás mellé tesszük,majd a megmaradt csíkokat különböző formákra tekerjük és a közepébe helyezzük.Felvert tojással lekenjük,kicsit pihentetjük,majd 180 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütjük.Sütés után,cukros vízzel lekenjük,pár percre visszatesszük a sütőbe hogy megszáradjon.
A megmaradt tésztából csokis pereceket készítettem.
A tésztát hat egyenlő részre vágtam,kisodortam,perec formára alakítottam,kicsit hagytam kelni,majd 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.
Sütés után,150 gramm csokit gőz felett felolvasztottam,minden második fonatot ecset segítségével bekentem,majd vagdalt dióval megszórtam.Olvasztott fehér csokival csíkokat húztam a másik fonatra.
2012. december 8., szombat
2012. december 2., vasárnap
2012. november 30., péntek
2012. november 29., csütörtök
2012. november 23., péntek
Mákos margaréta
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 egész tojás+1 sárgája
5 g só
2 vaníliás cukor
Töltelék:
Töltelék:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
4-5 db reszelt keksz
1 citrom lereszelt héja
fahéj
1 dl tej
A töltelékhez a tejet a cukorral felfőzzük és forrón a darált mákra öntjük. Hozzátesszük a citromhéjat, ízlés szerint fahéjat és a reszelt kekszet. Összekeverjük és hűlni tesszük.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy pohár cukros, langyos tejjel és letakarva hagyjuk felfutni.
Ha felfutott az élesztő, a vaj kivételével a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk. Mikor összeállt a tésztánk, a kezünkről és az edény oldalától is elválik, hozzátesszük a langyos vajat, azzal is jól kidagasztjuk amíg hólyagos lesz. Duplájára kelesztjük.
Mikor
duplájára kelt a tészta,lisztezett deszkán,átgyúrjuk, tíz részre vágjuk, kisebb gombócokká alakítjuk, a gombócokat kis körökre kinyújtjuk, egyenlően elosztjuk
rajtuk a hideg tölteléket,alul összecsípjük a széleket, újra gombóccá
formáljuk,majd kissé ellapítjuk éles késsel szirmokat vágunk rá. A
szirmokat kihajtogatjuk,hogy a töltelék felül kerüljön.A közepét
megszórjuk szezám maggal, tehetünk rá egy kis rahátot, hogy mutatósabb legyen,
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk,felvert tojással lekenjük,180 fokon aranybarnára sütjük,20-25 perc.
A tésztából két adagot dagasztottam,a másik feléből rahátos rózsákat készítettem.
2012. november 2., péntek
Madártej szelet
Hozzávalók a
tésztához:
- 8 db tojásfehérje
- 8 halmozott evőkanál cukor
- 8 halmozott evőkanál liszt
- ½ csomag sütőpor.
Krém
- 8 tojássárgája
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 2 vaníliás cukor
Tetejére: 5 dl tejszín
A tojásfehérjét felverjük
kemény habnak, kanalanként hozzákeverjük a porcukrot, hozzátesszük a sütőporral
elkevert lisztet.
Előmelegített sütőben 180
fokon, 26x36 cm tepsiben megsütjük.
A krémhez a tojás sárgákkal
elkeverjük a pudingport, hozzáadjuk a tejet, folyamatos keverés mellett
megfőzzük, kihűtjük.
A vajat a porcukorral vaníliacukorral kihabosítjuk, kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
A kihűlt tésztára, szép
egyenlően rásimítjuk a krémet.
5 dl tejszínt felverünk kemény habnak, rákenjük a krém
tetejére.
50 g csokit egy kanál olajjal felolvasztunk és
rácsorgatjuk a hab tetejére.
Mákos szelet
Hozzávalók a mézeslapokhoz :
30 dkg liszt
5 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 evőkanál méz
1 tojássárgája
1 mokkás kanál szódabikarbóna
3-4 evőkanál tej.
Mákos piskótához :
6 tojás
35 dkg cukor
25 dkg liszt
20 dkg mák(egész)
1/2 sütőpor
6 evőkanál víz.
Krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
3 tojássárgája
2 vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg margarin.
Tetejére csokimáz, 5 dkg apróra vágott dióbél.
A mézes lapok hozzávalóit összedolgozzuk annyi tejjel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Kettéosztjuk, fél cm vékonyra kinyújtjuk, és két egyforma lapot sütünk.
A mákos piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját simára keverjük a cukorral, 6 evőkanál vízzel, liszttel,mákkal, sütőporral,majd beleforgatjuk a fehérje habot.Tepsibe simítjuk és megsütjük.
Tepsiméret 26x36 cm.
A krémhez a pudingport, tejet, tojássárgáját és vaníliás cukrot sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a porcukorral kikevert margarint és simára keverjük.
A mézes lapra rásimítjuk a krém felét és ráhelyezzük a mákos piskótát.A krém másik felét rákenjük,majd rátesszük a másik mézes lapot.
Bevonjuk csokimázzal és megszórjuk apróra vágott dióval.
Másnap szeleteljük.
Megjegyzés: A mákos piskóta a 6 tojásból jó magas lesz, így az összeállított sütemény nagyon magas, aki nem szereti, hogy ilyen magas legyen, csak 4 tojásból süsse a mákos piskótát, átszámítva a hozzávalókat.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)