Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
1 egész tojás
5 evőkanál olvasztott vaj
2,5 dl tej
Tetejére:
4 evőkanál tejföl
2 tojásfehérje
1 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
Továbbá: szilva, cukor, fahéj
Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejjel
felfuttatjuk, majd a vajon kívül a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Mikor már
szép sima a tészta hozzádolgozzuk a vajat és addig dagasztjuk, amíg az edénytől
és a kéztől is elválik a tészta. Letakarva duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, a megmosott szilvákat kimagozzuk.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk,
30x40-cm-es tepsibe simítjuk, megrakjuk a szilvákkal, húsukkal felfelé.
Megszórjuk
fahéjjal majd cukorral.
4 evőkanál tejfölt elkeverünk 1 tojás sárgájával,
hozzáadjuk a cukorral keményre felvert 2 tojásfehérjét és ráöntjük a szilvákra,
egyenlően elsimítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Porcukorral beszitálva tálaljuk.
Ezt a receptet már régen akartam elkészíteni, az Erdélyi tv. 2014. ben a Székely konyha adásában, adta le, Bálint Irma készítette. Most került sor rá, nagyon finom, érdemes elkészíteni.