2017. szeptember 28., csütörtök

Szilvás lepény



Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
1 egész tojás
5 evőkanál olvasztott vaj
2,5 dl tej

Tetejére:

4 evőkanál tejföl
2 tojásfehérje
1 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
Továbbá: szilva, cukor, fahéj

Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejjel felfuttatjuk, majd a vajon kívül a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Mikor már szép sima a tészta hozzádolgozzuk a vajat és addig dagasztjuk, amíg az edénytől és a kéztől is elválik a tészta. Letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, a megmosott szilvákat kimagozzuk.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, 30x40-cm-es tepsibe simítjuk, megrakjuk a szilvákkal, húsukkal felfelé.



 Megszórjuk fahéjjal majd cukorral.


4 evőkanál tejfölt elkeverünk 1 tojás sárgájával, hozzáadjuk a cukorral keményre felvert 2 tojásfehérjét és ráöntjük a szilvákra, egyenlően elsimítjuk.




 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Porcukorral beszitálva tálaljuk.

Ezt a receptet már régen akartam elkészíteni, az Erdélyi tv. 2014. ben a Székely konyha adásában, adta le, Bálint Irma készítette. Most került sor rá, nagyon finom, érdemes elkészíteni.



2017. szeptember 18., hétfő

Oroszkrém torta fondant bevonattal







Hozzávalók a piskótához:

8 tojás
8 halmozott evőkanál liszt
8 halmozott evőkanál cukor
1 kisebb narancs reszelt héja

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, sorra hozzákeverjük a tojások sárgáját, hólyagosodásig keverjük, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, hozzáadagoljuk a lisztet és a narancshéjat.
26 cm-es formában, 180 fokon megsütjük.

Krém:

5 tojássárgája
½ l tej
4 evőkanál keményítő
20 dkg cukor
2 vaníliás cukor
4 dl tejszín
2 tasak zselatin

A zselatint a tasakon levő leírás szerint beáztatjuk.
A tojások sárgáját a cukrokkal kikeverjük, hozzátesszük a keményítőt, majd elkeverjük a tejjel, és állandó keverés mellett megfőzzük.
A tejszínt felverjük kemény habnak, hozzákeverjük a kihűtött tojásos krémhez, hozzákeverjük a langyosra felmelegített zselatint és három részre osztjuk.

Ilyen lesz a kikevert krém

A kihűlt piskótát vágjuk három részre.



 Egyik lapot tegyük tálcára, tegyük köréje a kapcsos formát, a piskótalapot locsoljuk meg rumos sziruppal, a krém egy részét kenjük rá a piskóta lapra, szépen elsimítjuk, majd ízlés szerint szórjunk rá friss gyümölcsöket.Én most eper, narancs és szőlőt használtam de lehet bármilyen gyümölccsel készíteni.



Tegyük rá a következő piskóta lapot, meglocsolva, krém, gyümölcsök, és beborítjuk a meglocsolt harmadik lappal. Bevonjuk a megmaradt krémmel.


Egy éjszakára tegyük hűtőbe.



Az igazi oroszkrém tortát tejszínhabbal, friss gyümölccsel díszítik, én most ettől eltérek, hogy ünnepélyesebb legyen fondanttal vontam be és cukorfigurákkal tettem ünnepélyesebbé, kis unokám születésnapjára.



2017. szeptember 10., vasárnap

Mézes mákos sütemény





Hozzávalók a mákos piskótához:

6 tojás
18 dkg cukor
12 dkg liszt
3 evőkanál víz
Fél dl étolaj
Fél tasak sütőpor
100 g őröletlen mák

Mézes lapokhoz:

35 dkg liszt
8 dkg vaj
2 tojás
10 dkg porcukor
2 evőkanál méz
Fél tasak sütőpor

Krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál liszt
7 dl tej
30 dkg vaj
25 dkg porcukor

Tetejére 150 g fehér csokoládé 
                50 g barna csokoládé 

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, apránként hozzáadjuk a vizet az olajat, mákot, a sütőporral elkevert lisztet végül a tojások keményre felvert habját.
24x34 cm-es tepsibe öntjük, 180 fokra előmelegitett sütőben szép világos színűre megsütjük, kb 25 perc.

A mézes lapokhoz a hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát két részre osztjuk.
Két 24x34 cm-es sütőpapírt vágunk, enyhén meglisztezzük, és azon nyújtjuk ki a tésztát, így nem szakad el a lap és könnyebb a sütőlemezre helyezni. 180 fokon szép világosra megsütjük. 8-10 perc.

A krémhez a pudingot a tejjel megfőzzük, a vajat a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt pudinggal kikeverjük.


Összeállitjuk a süteményt: Alulra mézes lap kerül, rá a krém fele, mákos piskóta, rá a krém másik fele, mézeslap.Hűvös helyre tesszük, hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak majd bevonjuk olvasztott fehér csokoládéval és barna csokival diszitjük.




Rahátos kalács








Hozzávalók:

50 dkg liszt
2,5-3 dl tej
25 g élesztő
5 g só
1 egész tojás egy sárgája
3 evőkanál cukor
5 evőkanál olvasztott vaj
1 citrom héja
300 g rahát

1 tojás a lekenéshez

Az élesztőt langyos cukros tejjel felfuttatjuk.
A többi hozzávalókat az olvasztott vaj kivételével tálba rakjuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és összedolgozzuk, végül hozzádolgozzuk a vajat és hólyagosra kidagasztjuk. Letakarva kelni tesszük, amíg a térfogata kétszeresére emelkedik.

Amíg kel a tészta kis kockákra vágjuk a rahátot, megszórjuk porcukorral, hogy ne ragadjanak össze.

Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkára tesszük, egy keveset kiveszünk a tésztából a díszítéshez a többit téglalap alakúra kinyújtjuk, rárakjuk a rahátot és feltekerjük. Kalácssütő formába tesszük, ízlés szerint díszítjük, de el is maradhat. Hagyjuk kelni a tepsiben  legalább 20 percet, felvert tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük.



Ez a kalács is rahátos, a Fonott töltött kalács receptje alapján készült.




Csoki torta



Kakaós piskóta receptje itt: Kakaós piskóta

Csokikrém hozzávalói egy 26 cm átmérőjű tortához:

8 tojás
40 dkg cukor
200 g ét csoki
400 g vaj
2 vaníliás cukor
4 evőkanál kakaó

Előkészítjük a hozzávalókat: Az ét csokit lereszeljük, vagy kisebb darabkákra vágjuk, a kakaót átszitáljuk.
A tojásokat keverőtálba törjük, rámérjük a cukrot, vaníliás cukrokat, mixerrel felhabosítjuk, majd forró vízgőz fölé helyezzük, és jó habosra keverjük.



 A gőzről levéve beledolgozzuk az olvasztott csokit, kakaóport majd hűtőbe tesszük, hogy teljesen lehűljön. Miután lehűlt hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat és együtt jó habosra keverjük.




Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók