2024. november 21., csütörtök

Mézes puszedli

 


Hozzávalók a tésztához:

60 dkg finomliszt

10 dkg porcukor

4 tojás sárgája

3 evőkanál tejföl

1 tasak sütőpor

1 vaníliás cukor

1 kezeletlen narancs héja

2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

1 teáskanál fahéj

1 csipet só

6 evőkanál méz

10 dkg vaj


Mázhoz:

4 tojásfehérje

30 dkg porcukor

Pár csepp citromlé


Elkészítés:

A mézet a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk.

A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, mézeskalács fűszer keveréket, fahéjat, sót és a narancs reszelt héját majd elkeverjük, amíg minden szépen egyenletesen elvegyül.

Hozzáadjuk a tojás sárgákat, tejfölt, és a mézes vajat, jó alaposan összedolgozzuk, kitesszük fóliára, becsomagoljuk majd egy órára hűtőbe tesszük.

Kicsit ragacsos, de nem kell lisztet gyúrni hozzá, pihentetés után nem fog ragadni.


Miután letelt a pihentetés ideje, kivesszük a hűtőből, vágunk egy szeletet, rúddá  kisodorjuk és kb. 2,5 dkg-s darabkákra vágjuk. Kis gömböket formázunk, majd egymástól távol sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.


180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Kell figyelni rá, akkor jó, amikor szép aranybarna lesz a teteje.

Amíg sülnek a puszedlik elkészítjük a mázat.

A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a porcukrot és gőz fölött nem egészen kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a citromlevet, amitől szép fényt kap a máz.

Miután kisültek a puszedlik, a tetejüket villa segítségével megmártogatjuk és rácsra rakjuk száradni, majd olvasztott csokival becsíkozzuk. Rácson hagyjuk, amíg megszáradnak.



Úgy is lehet, hogy amikor belemártogattuk, 100 fokos sütőben megszárítjuk.



2024. november 14., csütörtök

Diós csigák

 


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

2,5-3 dl tej

20 g élesztő

3 evőkanál cukor

5 dkg vaj (szobahőmérséklettű)

1 tojás

1 citrom reszelt héja

Csipet só (5g)


Töltelék:

20 dkg darált dió

10 dkg cukor

1 vaníliás cukor

Kevés őrölt fahéj

Annyi tej, hogy jól kenhető masszát kapjunk, kb. ½ dl


Elkészítés:

A tésztához 100 ml langyos tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A többi hozzávalót dagasztótálba mérjük, hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a maradék langyos tejjel szép sima rugalmas tésztát dagasztunk.

Letakarva kétszeresére kelesztjük.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket:

A darált dióhoz hozzátesszük a cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot és annyi forró tejet, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra tesszük, fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, kb. 30x75 cm, egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket, majd felcsavarjuk.



Cérnával ( szép egyenlő szeleteket lehet vágni)  2 cm szeleteket vágunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, nagyobb helyet hagyva köztük.




Tetejüket lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük. Kb. 20 perc.



Sajtos tallér

 


Hozzávalók: 

 60 dkg liszt

25 dkg vaj vagy margarin

20 dkg sajt

2,5 dl tejföl

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál köménymag

2,5 teáskanál só

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat (margarint) a tejfölt, szódabikarbónát, sót, reszelt sajtot és a köménymagot. Alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett munkalapon 3 mm. vastagra nyújtjuk.




5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Előmelegített ostyasütőben készre sütjük.



2024. október 10., csütörtök

2024. április 2., kedd

Vanília krémes, diós szelet

 


Hozzávalók a lapokhoz


5 tojásfehérje

180 g cukor

250 g darált dió

1 evőkanál liszt


Krém

1 vaníliás puding

3 dl tej

5 tojássárgája

2 vaníliás cukor

200 g vaj

150 g porcukor

A tojásfehérjét fokozatosan hozzáadva a cukrot felverjük kemény habbá, majd hozzákeverjük a liszttel elkevert darált diót. Sütőpapírral bélelt 40x32 cm, tepsibe szépen elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a szélei arany barnák lesznek, kb. 15 perc, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgáját elkeverjük a vaníliás cukrokkal, pudingporral, hozzákeverjük a tejet tűzre téve, folyamatosan keverjük, amíg sűrű krémet kapunk.

A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral jól kikeverjük majd a lehűtött tojásos péphez keverjük.

A tésztalapot három egyenlő részre vágjuk, a krémet is három részre osztjuk, majd megkenjük a lapokat. Jól kihűtjük, tetszés szerint szeleteljük. Darabosra vágott diót szórunk rá.

 



Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók