Hozzávalók:
75 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
2 tojás+1 a
lekenéshez
4 evőkanál cukor
7 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
Töltelék:
2-3 alma
Cukor, ízlés szerint
Fahéj
A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést
készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy kevés cukrozott langyos tejjel,
és letakarva kelni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
Ha felfutott az élesztő, a vaj kivételével, a többi
hozzávalóval jól kidagasztjuk. Mikor összeáll a tésztánk, már a kezünkről és az
edény falától is elválik, hozzádolgozzuk a meglangyosított vajat, és tovább dagasztjuk,
amíg szép sima és hólyagos lesz.
Letakarva duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A megmosott és
meghámozott almákat kis darabokra megvágjuk.
A diót is darabosra vágjuk, egy edényben meghintjük fahéjjal
és cukorral, ha szükség.(Én nem tettem)
Mikor a tésztánk
felemelkedett, enyhén lisztezett deszkára téve négy részre osztjuk.
Egyenként kinyújtjuk kör alakúra, négy részre vágjuk,
mindenik részt három helyen, kb. 1
cm távolságra, bevágunk, ráhelyezünk egy evőkanál tölteléket,
és egyik oldalról ráhatjuk majd a másikat.
Tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, 180 fokra
előmelegített sütőben szép aranysárgára megsütjük.
Még melegen beszitáljuk vaníliás porcukorral.