2022. április 19., kedd

Mézes-mákos szelet

 




Hozzávalók a mézes lapokhoz:

30 dkg liszt

5 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 evőkanál méz

1 tojás

1 kávéskanál szódabikarbóna

Kevés tej


Mákos tésztához:

4 tojás

4 evőkanál víz

23 dkg cukor

17 dkg liszt

10 dkg egész mák

Fél csomag sütőpor


Krém:

7,5 dl tej

5 evőkanál liszt

250 g vaj

250 g porcukor

2 vaníliás cukor


Mázhoz:

150 g tortabevonó csoki

3 evőkanál étolaj


Tetejére:

5 dkg dióbél


Elkészítés:

A mézes lapokhoz a mézet, tojást, vajat vízgőz fölött állandó keverés mellett összeolvasztjuk.

Vegyük le a gőzről és jó alaposan dolgozzuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Ha szükség tegyünk hozzá kevés tejet, hogy szép sima legyen a tészta. Két részre osztjuk és lisztezett sütőpapíron 26x36 cm lapot nyújtunk, 180 fokra előmelegített sütőben, tíz perc alatt megsütjük.

A mákos tésztához a tojás sárgákat a cukorral, kanalanként hozzáadva a vizet, fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a mákkal és sütőporral elkevert lisztet, végül a tojásfehérjéből vert kemény habot. 26x36 cm, tepsibe simítjuk, és 180 fokon megsütjük.

A krémhez fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük, majd hűlni tesszük.

Miután a pép kihűlt, a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.

Összeállítjuk:

Az egyik mézes lapra rásimítjuk a krém felét, ráhelyezzük a mákos piskótát. A krém másik felét a mákos piskótára kenjük, majd rátesszük a másik mézes lapot.

A mázhoz a tortabevonót az olajjal felolvasztjuk, rásimítjuk a sütemény tetejére és megszórjuk apróra vágott dióval.

Másnap tetszés szerint szeleteljük.



2022. április 3., vasárnap

Napraforgó kalács

 



Hozzávalók a tésztához:

 

50 dkg liszt

2 dkg élesztő

1 egész tojás és egy sárgája

1 kiskanál só (5gr)

3 evőkanál cukor

2,5 -3 dl tej

Reszelt citromhéj vagy vanília

5 dkg olvasztott vaj

 

A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.

Hagyjuk körülbelül tíz percig, amíg felfut. Akkor jó, ha megemelkedik, a teteje pedig habos lesz.

A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojást, cukrot, citromhéjat, olvasztott vajat.

Ezután géppel vagy kézzel megdagasztjuk. Akkor jó, ha csomómentes, elválik az edény falától és szép hólyagos.

 

Ezután a tészta tetejét enyhén meglisztezzük, kelesztő tálba tesszük, vagy konyharuhával letakarjuk. Szobahőmérsékletlen duplájára kelesztjük. Az ideális hőmérséklet 26-27 fok.

 

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, finoman felgyúrjuk. Lemérjük, a tésztát majd darabokra vágjuk. Leírom nekem hogy jött ki, mert ez függ a hozzávalóktól.

Én vágtam

8 db - 88 g

2 db -70 g

2 db – 65 g

1 db- 60 g

A nyolc db, tésztát gombóccá formáljuk, és kerek formába rakjuk.

A két db. 70 g-os tésztából 20 cm-es köröket nyújtunk, az egyiket megkenjük olvasztott vajjal és rátesszük a másik lapot. Nyolc egyenlő részre vágjuk.

A 65 g-ossal is ugyanígy járunk el.

A nagyobb háromszögek szélesebb végét összecsípjük és a hegyes felével felül, ráhelyezzük a gombócra. Így rakjuk mindenik tésztával.



A kisebb háromszögeket is ugyanúgy a szélesebb felénél becsípjük, most a két gombóc közé tesszük. Mindenik tésztát középen hurkapálcikával kicsit megnyomunk.

A megmaradt gombócot középre beillesszük. Kicsit hagyjuk kelni majd, lekenjük felvert tojással különböző magokkal díszítjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép arany barnára megsütjük.