Hozzávalók a
mézes lapokhoz:
30 dkg liszt
5 dkg vaj
10 dkg
porcukor
1 evőkanál
méz
1 tojás
1 kávéskanál
szódabikarbóna
Kevés tej
Mákos
tésztához:
4 tojás
4 evőkanál
víz
23 dkg cukor
17 dkg liszt
10 dkg egész
mák
Fél csomag
sütőpor
Krém:
7,5 dl tej
5 evőkanál
liszt
250 g vaj
250 g
porcukor
2 vaníliás
cukor
Mázhoz:
150 g
tortabevonó csoki
3 evőkanál
étolaj
Tetejére:
5 dkg dióbél
Elkészítés:
A mézes
lapokhoz a mézet, tojást, vajat vízgőz fölött állandó keverés mellett
összeolvasztjuk.
Vegyük le a
gőzről és jó alaposan dolgozzuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Ha szükség
tegyünk hozzá kevés tejet, hogy szép sima legyen a tészta. Két részre osztjuk
és lisztezett sütőpapíron 26x36 cm lapot nyújtunk, 180 fokra előmelegített
sütőben, tíz perc alatt megsütjük.
A mákos
tésztához a tojás sárgákat a cukorral, kanalanként hozzáadva a vizet,
fehéredésig keverjük. Hozzákeverjük a mákkal és sütőporral elkevert lisztet,
végül a tojásfehérjéből vert kemény habot. 26x36 cm, tepsibe simítjuk, és 180
fokon megsütjük.
A krémhez
fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet,
beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük, majd hűlni
tesszük.
Miután a pép
kihűlt, a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk
a pépet.
Összeállítjuk:
Az egyik
mézes lapra rásimítjuk a krém felét, ráhelyezzük a mákos piskótát. A krém másik
felét a mákos piskótára kenjük, majd rátesszük a másik mézes lapot.
A mázhoz a
tortabevonót az olajjal felolvasztjuk, rásimítjuk a sütemény tetejére és
megszórjuk apróra vágott dióval.
Másnap tetszés szerint szeleteljük.