2020. május 14., csütörtök

Fahéjas rudak, almás töltelékkel






Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
3 dl tej
2 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 egész tojás 2 sárgája
6 g só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez 5 db nagyobb alma.

A rudak lekenéséhez: 8 – 10 dkg olvasztott vaj

Forgatáshoz: 10 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál fahéj

Az almákat lereszeljük és enyhén megdinszteljük, ízesítjük, fahéjjal majd kihűtjük.

Az élesztőt langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk.
Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, citromhéjat, a megmaradt tejben felolvasztott cukrokat a felvert tojásokat hozzátesszük a felfutott élesztőt és dagasztani kezdjük. Kis adagokban hozzáadjuk a langyosra felolvasztott vajat és hólyagosra kidagasztjuk. Letakarva szoba-hőmérsékleten duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra vesszük, majd 12 egyenlő részre osztjuk.


Gombócokká formázzuk, majd egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Az egyik oldalán a tészta 1/3 részéig 1 cm-ként pizza vágó segítségével bevágjuk. A tészta másik végére ráteszünk 1 halmozott evőkanál enyhén megdinsztelt almát, széleit ráhajtjuk az almára, hogy sülés közben ne foljon ki a leve.



Majd erről a végéről kezdve feltekerjük. 


Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a hajtással lefelé és hagyjuk kelni, amíg a sütő 180 fokra felmelegedik.


 Majd 20 perc alatt szép arany barnára megsütjük.
Még forrón lekenjük olvasztott vajjal és fahéjjal elkevert cukorba forgatjuk.




6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Ezt a fajta fahéjas rudat már készítettem töltelék nélkül nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nálunk ha fahéj, akkor alma, ez a kedvenc, de tényleg nagyon finom a tésztája, töltelék nélkül is.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Nagyon szívesen Orsi, én is köszönöm a látogatásod :)

      Törlés
  3. Ezt kötelezővé tettem magamnak, szuper! :-)

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók