50 dkg liszt,3 dl langyos tej,2,5 dkg élesztő,5 evőkanál étolaj,1 csapott evőkanál cukor,2 kiskanál só.
Töltelék:
25 dkg kemény, reszelhető sajt, 5 dkg puha könnyen kenhető vaj.
Teteje:
Egy felvert tojással megkenve, darabos só rá, mák, vagy köménymag, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset éles késsel trapéz alakúra felvágjuk.
A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól 2 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tölteléket most így csináltam 1 kg liszthez:
20 dkg margarin,
1 teás kanál. só
1 tojás
25 dkg reszelt sajt
apróra vágott sonka, kecsap.
A margarint, tojást, sajtot kikeverem, rákenem a kinyújtott tésztára, vékonyan megkenem kecsappal, rászórom a sonkát és szorosan feltekerem.
A margarint, tojást, sajtot kikeverem, rákenem a kinyújtott tésztára, vékonyan megkenem kecsappal, rászórom a sonkát és szorosan feltekerem.