20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
4 tojás
1 citrom reszelt héja
18 dkg liszt
1 sütőpor
2 teáskanál kakaó
Tejszín vagy tej
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral,(lassanként adni hozzá
a cukrot, hogy ne csapódjon ki) habosra keverjük, egyenként adjuk hozzá a tojás
sárgákat, mindenikkel alaposan kikeverve, végül belekeverjük a citromhéjat,
majd a sütőporral elkevert lisztet.
A tojásfehérjéket, kemény habbá verjük, óvatosan
hozzáforgatjuk a tojásos masszához, ha szükséges kis tejszínnel vagy tejjel
lazítjuk a tésztát.
A tészta egyharmadát kivesszük, és hozzákeverjük a kakaót,
majd habzsákba vagy nylon tasakba szedjük. A többi tésztából is szedünk
habzsákba.
Egy püspökkenyérformát kivajazunk, belisztezzük, és egyszer
a sárga masszából becsíkozzuk az alját, majd váltakozva húzunk egy kakaós meg
egy sárga tésztacsíkot. A következő sorban ellentétesen, a sárgára húzzuk a
kakaóst a kakaósra a sárga tésztát. Amelyik tésztából marad meg a tészta
tetejére ellentétes irányban, rácsíkozzuk, nekem a kakaósból maradt.
180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Bevonhatjuk csoki vagy cukormázakkal, de csak egyszerűen porcukorral is
beszitálhatjuk, mint én most.
Már egyszer ezt a sütidet megakartam sütni de valahogy elmaradt.Nekem csak őzgerinc forma van szerinted ha felezem a mennyiséget elég lesz a formába?
VálaszTörlésBocsi Éva, hogy csak most válaszolok, szerintem elég lesz, próbáld ki, megéri.
Törlés