Hozzávalók a tésztához:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
21 dkg darált dió
1 vanília cukor
10 dkg liszt
6 tojásfehérje
késhegynyi szódabikarbóna.
A krémhez:
6 tojássárgája
20 dkg porcukor.
Másik krémhez:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 evőkanál rum
10 dkg darált dió
2 kanál tej
Tetejére 9 dkg vagdalt pirított dió.
A tésztához a vajat a porcukorral nagyon
habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, darált diót, lisztet,
szódabikarbónát és a keményre felvert tojáshabot. Kikent lisztezett (26x36 cm) tepsibe
tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben szép világosra megsütjük.
Amíg a tészta sül, a 6 tojássárgáját 20 dkg
porcukorral nagyon habosra kikeverjük, és rákenjük a megsült forró tésztára, amit
visszatolunk a sütőbe, és a lángot takarékra állítjuk, hogy a sárga krém nehogy
megbarnuljon. Amikor a tészta teteje száraz, kivesszük a sütőből és hagyjuk
kihűlni.
Elkészítjük a krémet:
A 10 dkg darált diót leforrázzuk 2 kanál tejjel, kihűtjük.
.A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzávegyítjük a rummal elkevert kihűtött
diót. Újból kikeverjük, majd rákenjük a tésztára, a sárga krém fölé.
Elsimítjuk vagy tetszés szerint villával
meghúzogatjuk a tetejét, és rászórjuk a pirított diót.
Rendkívül finom sütemény. Bizonyos alkalmakra
akár torta helyett is megfelel.
Dió helyett lehet mandulát is használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése