2014. március 9., vasárnap

Finom diós-(mandulás)szelet


 

Hozzávalók a tésztához: 

20 dkg vaj

20 dkg porcukor
 21 dkg darált dió 
 1 vanília cukor 
10 dkg liszt
 6 tojásfehérje 
késhegynyi szódabikarbóna. 

A krémhez: 

6 tojássárgája 
20 dkg porcukor.
 
Másik krémhez:


10 dkg vaj
10 dkg porcukor
 5 evőkanál rum 
10 dkg darált dió
2 kanál tej 

Tetejére 9 dkg vagdalt pirított dió. 

A tésztához a vajat a porcukorral nagyon habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, darált diót, lisztet, szódabikarbónát és a keményre felvert tojáshabot. Kikent lisztezett (26x36 cm) tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben szép világosra megsütjük.


Amíg a tészta sül, a 6 tojássárgáját 20 dkg porcukorral nagyon habosra kikeverjük, és rákenjük a megsült forró tésztára, amit visszatolunk a sütőbe, és a lángot takarékra állítjuk, hogy a sárga krém nehogy megbarnuljon. Amikor a tészta teteje száraz, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. 

Elkészítjük a krémet:

 

A 10 dkg darált diót leforrázzuk 2 kanál tejjel, kihűtjük. .A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzávegyítjük a rummal elkevert kihűtött diót. Újból kikeverjük, majd rákenjük a tésztára, a sárga krém fölé. 
Elsimítjuk vagy tetszés szerint villával meghúzogatjuk a tetejét, és rászórjuk a pirított diót. 

Rendkívül finom sütemény. Bizonyos alkalmakra akár torta helyett is megfelel. 
Dió helyett lehet mandulát is használni. 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók