Hozzávalók:
1 tojás
4 evőkanál liszt
Csipet só
1 kiskanál cukor
1 citrom lereszelt héja
Szódavíz vagy ásványvíz, ha nincs, késhegynyi
szódabikarbóna.
1 evőkanál kakaópor
2 dl tejszín a tálaláshoz
Töltelékhez:
1 üveg 7 dl-es meggykompót
4-5 evőkanál cukor
1 pudingpor
A vízen kívül a hozzávalókat, simára kidolgozzuk, majd
apránként annyi vizet öntünk hozzá, hogy híg, tejszín sűrűségű tészta legyen.
A tésztából egy keveset kiveszünk és eldolgozzuk benne a
kakaót, habzsákba vagy nylon zacskóba szedjük és egyik sarkára kis lukat,
vágunk.
Első sütésnél a palacsintasütőt beolajozzuk, tovább nem
kell, mert a tésztában benne van az olaj. A palacsintasütőbe kis pöttyöket, csíkokat,
vagy ha kedveskedni szeretnénk pl. az unokáknak, nevüket írjuk bele,
tükörírással a kakaós tésztából, kicsit tűzre tesszük épp csak, hogy megszilárduljon
a tészta és ráöntünk a fehér tésztából, a palacsintasütőt körbeforgatjuk,
úgyhogy a tészta bevonja a sütő alját.
Addig sütjük a palacsintát, amíg a teteje megszikkad, a
széle körben megpirul és elválik a sütőtől. Akkor egy széles késsel alányúlunk,
hirtelen mozdulattal megfordítjuk és megsütjük a másik oldalát is.
Mikor mind kisültek a palacsinták, elkészítjük a tölteléket.
A kompótból pár szemet kiveszünk a díszítéshez, a levében a
cukorral, megfőzzük a pudingport, még forrón belekeverjük a félbevágott
meggyszemeket, hagyjuk langyosra hűlni, majd betöltjük a palacsintákat, felverjük a tejszínt, és
tálaljuk.
A lányoknak pöttyöset, a fiúknak csíkosat tálaltam.
Nálunk a gyerekek kedvence, de én is nagyon szeretem :)
VálaszTörlésNálunk,mindenki kedveli,egy tartalmas leves után szoktam készíteni.
Törlés