10 tojás fehérje
4 halmozott evőkanál liszt
Krém:
10 tojás sárga
3 vaníliás cukor
Tetejére
A lapokhoz a tojásfehérjét felverjük kemény habnak,
fokozatosan adva hozzá a cukrot.
Hozzáadjuk a darált diót és az átszitált lisztet.
Összeforgatjuk, és három egyenlő részre osztjuk.
Három egyforma méretű sütőpapírt vágunk, én 26x36 cm-t
vágtam, de ha szeretnénk, hogy magasabb legyen a sütemény, akkor vágjuk
kisebbre.
Egyformán elosztjuk rajta a tésztát, szépen elsimítjuk,
tepsi hátulján, 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 15 perc alatt
megsütjük.
Mikor megsültek, óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, és hűlni
tesszük.
A krémhez a tojás sárgákat a cukorral kikeverjük, az edényt vízgőz
fölé helyezzük, és addig keverjük, amíg jó krémes, tejföl sűrűségű lesz. Hűlni
tesszük.
A vajat a vaníliás cukrokkal kihabosítjuk és a kihűlt krémmel,
összekeverjük.
Összeállítjuk: A krémet három részre osztjuk, megkenjük a lapokat,
a felsőt is.
Amikor a cukor megkaramellizálódott, hozzáadjuk a darabosra
vágott dióbelet, összeforgatjuk, és azonnal kitesszük egy előre elkészített lapítóra,
amire vékonyan beolajozott celofánpapírt tettünk. Hagyjuk kihűlni, 5-10 perc,
majd éles késsel, vagy nyújtófával felaprítjuk és rászórjuk a tészta tetejére.
Kihűtve szeleteljük.
Ennek a süteménynek a receptjére Itt találtam rá, nagyon mutatós szép süteménynek nézett ki, amikor elkészítettem, jöttem rá, hogy nagyon hasonló a Pergelt cukros-diós sütire , alig van némi eltérés, az íze ugyanolyan finom.
Nagyon jó!
VálaszTörlésKöszönöm Ogis :)
TörlésNagyon szép és finom is lehet.Tényleg nagyon hasonlít a pergeltcukrosra.Kifogom próbálni.
VálaszTörlésLia! Biztosan fog tetszeni, ha a másikat szerettétek, lehet a románoknál ez a megnevezése,utána néztem és több süteménynél a karamellizált cukrot, Krantz-nak nevezik.A képen mintha másabb mint ahogy nekem kijött.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésÉn tortaként készítem,nagyon mutatós lesz a pergelt diós Krantz-cal.
VálaszTörlésnagyon finom...csak egy baj van vele...ropke 15-20 perc alatt, kezd a krem folyni szobahomersekleten...miert??? a tojassargajat pasztorizaltam es mertem 65 Celsius fokig hevitettem.. jo is volt, jo vastag, kremes. vajat igaz 350et tettem, mert mi szeretjuk a kremeket. gondoltam, majd a hutoben megkot szepen..ugy is lett, csak kiveve azonnal olvadni kezd, 20 perc utan mar majdnem folyik a lapok kozul..
VálaszTörlésKöszönöm ezt a nagyon finom süteményt, de Én nem tudom ennyifele vágni, mivel a tésztája Nekem elég lapos. Mit rontok el?
VálaszTörlésLehet a tepsiméret?
Törlés