Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 egész tojás és 2 sárgája
2,5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
1 citrom lereszelt héja
6 dkg vaj
Kevés só (6g)
Töltelék: 20 dkg darált mák, baracklekvár
1 tojás a lekenéshez
Olvasztott vaj vagy olaj a lapok megkenéséhez
Cukor, 1 vaníliás cukor
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk
az élesztőt, felöntjük egy dl tejjel, amiben elolvasztottunk egy evőkanál
cukrot. Hagyjuk, hogy felfusson az élesztő, majd a vajon kívül a többi
hozzávalóval kidagasztjuk a tésztát. Mikor szép sima, hozzáadjuk a langyosra
felmelegített vajat, összedolgozzuk, tetejét vékonyan lelisztezzük és letakarva
meleg helyen kétszeresére, kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A diót
ledaráljuk és annyi baracklekvárt adunk hozzá, hogy jó kenhető masszát kapjunk.
Amikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkán finoman
átgyúrjuk, kiveszünk a tésztából egy darabocskát, kinyújtjuk kerek formára,
kivágunk egy 28 cm
átmérőjű kerek lapot, megkenjük a töltelékkel, úgyhogy a szélei üresen hagyunk
2 cm-t, majd ezt szépen ráhajtjuk a töltelékre.
Kinyújtunk egy újabb darabot a tésztából, tésztarácsozóval
bevágjuk, majd a diós tésztára helyezzük.
A többi tésztából egyenként nyújtunk négy 24 cm-es kerek lapot,
egyenként megkenjük, olvasztott vajjal vagy olajjal, megszórjuk cukorral, és
egymásra helyezzük. Nyolc egyforma részre vágjuk.
A kis tészták szélesebb részét összehajtjuk és összecsípjük
a tésztát a képen, látható módon.
Majd megfordítjuk és a lapokat, egyenként felvesszük,
majd egy ecset nyelével jól rányomunk, és óvatosan kihúzzuk az ecsetet.
Miután mind elkészültek, egyenletesen elhelyezzük a diós
tésztán, lekenjük felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára
megsütjük.
Egy kanál cukrot és egy vaníliás cukrot feloldunk kevés vízzel és
még forrón bekenjük a kalácsot, hogy szép fényt kapjon.
Rövid leszek- gyönyörű!!! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vicuska :)
TörlésCsodás!
VálaszTörlésKöszönöm szépen:)))
Törlés