2016. február 11., csütörtök

Dióval töltött dekorativ kalács



Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
1 egész tojás és 2 sárgája
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
1 citrom lereszelt héja
6 dkg vaj
Kevés só (6g)

Töltelék: 20 dkg darált mák, baracklekvár

1 tojás a lekenéshez
Olvasztott vaj vagy olaj a lapok megkenéséhez
Cukor, 1 vaníliás cukor

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük egy dl tejjel, amiben elolvasztottunk egy evőkanál cukrot. Hagyjuk, hogy felfusson az élesztő, majd a vajon kívül a többi hozzávalóval kidagasztjuk a tésztát. Mikor szép sima, hozzáadjuk a langyosra felmelegített vajat, összedolgozzuk, tetejét vékonyan lelisztezzük és letakarva meleg helyen kétszeresére, kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk és annyi baracklekvárt adunk hozzá, hogy jó kenhető masszát kapjunk.

Amikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, kiveszünk a tésztából egy darabocskát, kinyújtjuk kerek formára, kivágunk egy 28 cm átmérőjű kerek lapot, megkenjük a töltelékkel, úgyhogy a szélei üresen hagyunk 2 cm-t, majd ezt szépen ráhajtjuk a töltelékre.
Kinyújtunk egy újabb darabot a tésztából, tésztarácsozóval bevágjuk, majd a diós tésztára helyezzük.



A többi tésztából egyenként nyújtunk négy 24 cm-es kerek lapot, egyenként megkenjük, olvasztott vajjal vagy olajjal, megszórjuk cukorral, és egymásra helyezzük. Nyolc egyforma részre vágjuk.

A kis tészták szélesebb részét összehajtjuk és összecsípjük a tésztát a képen, látható módon.


 Majd megfordítjuk és a lapokat, egyenként felvesszük, majd egy ecset nyelével jól rányomunk, és óvatosan kihúzzuk az ecsetet.


Miután mind elkészültek, egyenletesen elhelyezzük a diós tésztán, lekenjük felvert tojással.




180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük. 




Egy kanál cukrot és egy vaníliás cukrot feloldunk kevés vízzel és még forrón bekenjük a kalácsot, hogy szép fényt kapjon.
  

4 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók