2016. február 3., szerda

Kakaóval mintázott, meggytöltelékes palacsinta



Hozzávalók:

1 tojás
4 evőkanál liszt
1 dl tej
Csipet só
1 kiskanál cukor
0,5 dl olaj
1 citrom lereszelt héja
Szódavíz vagy ásványvíz, ha nincs, késhegynyi szódabikarbóna.
1 evőkanál kakaópor
2 dl tejszín a tálaláshoz

Töltelékhez:
1 üveg 7 dl-es meggykompót
4-5 evőkanál cukor
1 pudingpor

A vízen kívül a hozzávalókat, simára kidolgozzuk, majd apránként annyi vizet öntünk hozzá, hogy híg, tejszín sűrűségű tészta legyen.
A tésztából egy keveset kiveszünk és eldolgozzuk benne a kakaót, habzsákba vagy nylon zacskóba szedjük és egyik sarkára kis lukat, vágunk.

Első sütésnél a palacsintasütőt beolajozzuk, tovább nem kell, mert a tésztában benne van az olaj. A palacsintasütőbe kis pöttyöket, csíkokat, vagy ha kedveskedni szeretnénk pl. az unokáknak, nevüket írjuk bele, tükörírással a kakaós tésztából, kicsit tűzre tesszük épp csak, hogy megszilárduljon a tészta és ráöntünk a fehér tésztából, a palacsintasütőt körbeforgatjuk, úgyhogy a tészta bevonja a sütő alját.
Addig sütjük a palacsintát, amíg a teteje megszikkad, a széle körben megpirul és elválik a sütőtől. Akkor egy széles késsel alányúlunk, hirtelen mozdulattal megfordítjuk és megsütjük a másik oldalát is.

Mikor mind kisültek a palacsinták, elkészítjük a tölteléket.
A kompótból pár szemet kiveszünk a díszítéshez, a levében a cukorral, megfőzzük a pudingport, még forrón belekeverjük a félbevágott meggyszemeket, hagyjuk langyosra hűlni, majd betöltjük a palacsintákat, felverjük a tejszínt, és tálaljuk.



A lányoknak pöttyöset, a fiúknak csíkosat tálaltam.

2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók