2016. február 26., péntek

Virágkalácsok




 Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
20 g friss élesztő
5 dl tej
3 evőkanál cukor
1 egész tojás. 1 sárgája
50 g vaj
1 citrom reszelt héja

1 tojás a lekenéshez
1 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt. Felöntjük 1 dl langyos tejjel, amibe elkevertünk 1 kanál cukrot. Hagyjuk felfutni, legalább 10 perc.

Amikor az élesztő felfutott a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk, letakarva kétszeresére kelesztjük.

Kelesztés után a tésztát enyhén lisztezett munkalapra kitesszük, finoman felgyúrjuk és 16 egyenlő részre, vágjuk,
majd  gombócokká formázzuk. Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon meg a teteje, amíg dolgozunk vele.



Két gombócot egyenlő kerek lappá nyújtunk, megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük vékonyan kristálycukorral, és négybe hajtjuk. (Félbe majd mégegyszer)



 Mindkettőt három részre vágjuk, a képen, látható módon, majd egymásra rakjuk, a nagyobb rész alul, rá a középső majd a kicsi.



Miután egymásra raktuk egy kötőtűvel, vagy hurkapálcikával középen lenyomjuk a tésztát majd két oldalon,
szélein tartva a kezünkkel, hogy ne váljon szét a tészta.





Egy kocka rahátot nyomtam a közepébe de, lehet zselés cukorka, meggy, cseresznye, vagy ami éppen kéznél
van.

Így sorra elkészítjük az egészet, lekenjük felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.

Egy vaníliás cukrot egy evőkanál cukorral kevés vízben feloldunk és még forrón lekenjük a kis kalácsokat.




6 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók