Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 evőkanál cukor
1 citrom lereszelt héja
1 vaníliás cukor
2 tojás sárgája
Egy mokkás kanál só (5 g )
1 egész tojás felverve, lekenni a tetejét.
A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az
élesztőt, ráöntünk egy dl langyos cukros tejet és hagyjuk felfutni, körülbelül
10 perc.
Miután az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval alaposan
kidagasztjuk, amíg sima, rugalmas tésztát kapunk. Letakarva kétszeresére
kelesztjük.
Miután megkelt, kitesszük enyhén lisztezett munkalapra,
finoman átgyúrjuk, majd nyolc részre vágjuk. Egyenként kisodorjuk, majd
összefonjuk. Kis segítség a videón, látható módon.
Ezután tepsire helyezzük, lekenjük felvert tojással, hagyjuk
a tepsiben kelni, amíg láthatóan megnövekedik, ekkor újra lekenjük tojással és
180 fokra előmelegített sütőben,légkeverésen, szép arany barnára, megsütjük. Nekem 25 perc
kellett, de függ a sütőtől.
Mivel több kérést kaptam, hogy nem sikerül a fonás, leírom szavakban is, jobban érthető legyen.
A kezedet keresztbe teszed, megfogod a két szélső szálat, fölemeled, megtekered és belül teszed le, azzal a kezeddel megfogod a külső szálat, megint megtekered most a másikat teszed belül és megfogod a külsőt.
Mindig kivülről veszed és belülre teszed.
Nem szabad szorosra fonni, mert kelés közben szétrepedhet, ha túl lágy, akkor nem lesz tartása.
Tökéletes!!!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska!
TörlésGyönyörű szép,én már az első tekerésnél belegabalyodtam,nem tudok ilyet fonni.Szuper a videó,gratulálok a készítőknek.
VálaszTörlésLia!Köszönöm szépen!Biztosan Te is tudod ha megpróbálod,legkönyebb a hatos és nyolcas fonás, most hozzáírtam szavakban is, hogy érthetőbb legyen.
VálaszTörlésPróbáld meg egy zsinóron, menni fog! Szeretném ha sikerülne!
Sikerült, de leizzadtam. Köszōnöm.😂
VálaszTörlésÖrülök a sikerednek, remélem megérte leizzadni.
Törlés