2016. március 3., csütörtök

Fonott kalács, nyolc szálból





Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
20 g friss élesztő
2.5 dl tej
3 evőkanál cukor
50 g olvasztott vaj
1 citrom lereszelt héja
1 vaníliás cukor
2 tojás sárgája
Egy mokkás kanál só (5 g)

1 egész tojás felverve, lekenni a tetejét.

A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy dl langyos cukros tejet és hagyjuk felfutni, körülbelül 10 perc.
Miután az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk, amíg sima, rugalmas tésztát kapunk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt, kitesszük enyhén lisztezett munkalapra, finoman átgyúrjuk, majd nyolc részre vágjuk. Egyenként kisodorjuk, majd összefonjuk. Kis segítség a videón, látható módon.


Ezután tepsire helyezzük, lekenjük felvert tojással, hagyjuk a tepsiben kelni, amíg láthatóan megnövekedik, ekkor újra lekenjük tojással és 180 fokra előmelegített sütőben,légkeverésen, szép arany barnára, megsütjük. Nekem 25 perc kellett, de függ a sütőtől.



Mivel több kérést kaptam, hogy nem sikerül a fonás, leírom szavakban is, jobban érthető legyen.

A kezedet keresztbe teszed, megfogod a két szélső szálat, fölemeled, megtekered és belül teszed le, azzal a kezeddel megfogod a külső szálat, megint megtekered most a másikat teszed belül és megfogod a külsőt.
Mindig kivülről veszed és belülre teszed.

Nem szabad szorosra fonni, mert kelés közben szétrepedhet, ha túl lágy, akkor nem lesz tartása.

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű szép,én már az első tekerésnél belegabalyodtam,nem tudok ilyet fonni.Szuper a videó,gratulálok a készítőknek.

    VálaszTörlés
  2. Lia!Köszönöm szépen!Biztosan Te is tudod ha megpróbálod,legkönyebb a hatos és nyolcas fonás, most hozzáírtam szavakban is, hogy érthetőbb legyen.
    Próbáld meg egy zsinóron, menni fog! Szeretném ha sikerülne!

    VálaszTörlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók