2025. november 17., hétfő

Diós- kávékrémes sütemény



Hozzávalók a diós laphoz:

6 tojásfehérje

Csipet só

200 g cukor

200 g darabosra vágott dió

5 halmozott evőkanál liszt


Krémhez:

6 tojássárgája

230 g cukor

1 vaníliás pudingpor

1 evőkanál kakaó

2 evőkanál Nescafé (Brasero)

3 dl tej

250 g vaj


Tetejére:

100 g cukor

50 g darabosra vágott dió

Elkészítés:

A tésztához, a diót darabokra vágjuk és gyengén megpirítjuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval, cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót, és sütőpapírral bélelt 34x21 cm tepsibe simítjuk.180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Hűlni tesszük.

Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet.

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, pudingot elkeverjük, hozzátesszük a kakaót és a kávét. Hideg tejjel elkeverjük és alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik. Levesszük a tűzről, fedjük le fóliával és hűtsük ki.
A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt krémet.

A kristálycukrot egy serpenyőbe tesszük és addig karamellízáljuk amíg szép aranyszínű, és méz sűrűségű lesz, akkor hozzáadjuk a durvára darabolt diót, lazán összekeverjük. Nyújtó deszkára  celofán vagy sütőpapírt teszünk, kicsit megolajozzuk, és arra kitesszük, kicsit elnyújtjuk, kihűlés után nyújtófával összetörjük.

A tésztalapra rárakjuk a kihűlt krémet, szépen elsimítjuk és rászórjuk a karamelles diót.

Jól lehűtve, tetszés szerinti darabokra szeleteljük.



1 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók