2025. november 26., szerda

Kevert almás sütemény

 


 

Hozzávalók a tésztához:

5 db tojás

200 g cukor

2 vaníliás cukor

Csipet só

300 g liszt

1 sütőpor

180 ml olaj

180 ml tej


Almás töltelékhez:

2 kg alma

100 g cukor

½ evőkanál fahéj

1 citrom leve


Elkészítés:

Az almával kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.

A megmosott almákat meghámozzuk, magházát kiszedjük és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

Egy lábasban dinsztelni tesszük, hozzáadjuk a citrom levét, és addig pároljuk amíg elfövi a levét, hozzáadjuk a fahéjat, cukrot az almától függően (ha édes az alma, akkor kevesebb vagy nem kell cukor hozzá) Összekeverjük és szűrőbe tesszük, hogy ha maradt egy kevés lé lecsepegjen.

A tésztához a szoba hőmérsékletű tojásokat tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, cukrot, vaníliás cukrokat és fehéredésig, tejföl sűrűségűre keverjük. Ekkor tovább keverjük vékony sugárban hozzáadva az olajat majd a tejet.

A liszthez hozzákeverjük a sütőport és finom mozdulatokkal hozzákeverjük a masszához.

Két részre osztjuk, az egyik részt sütőpapírral bélelt 25x40 tepsibe tesszük, szépen elsimítjuk és tíz percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

Tíz perc eltelte után kivesszük a sütőből, és szép egyenlően rárakjuk a kihűlt almát, majd ráöntjük, a tészta másik felét elsimítjuk, visszatesszük a sütőbe, és 25 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarna lesz a teteje.

Hagyjuk teljesen kihűlni majd tetszés szerint szeleteljük, porcukorral beszitálva tálaljuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók