Hozzávalók:
50 dkg
finomliszt
2,5-3 dl tej
20 g élesztő
5 g só
1 egész
tojás 1 sárgája
4 evőkanál
cukor
5 evőkanál
olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás
cukor
3 evőkanál
kakaó
1 felvert tojás
a lekenéshez
Elkészítés:
A lisztet
tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt,
rászórunk egy kiskanál cukrot, összekeverjük és letakarva hagyjuk, amíg az
élesztő felfut.
Hozzátesszük
a többi hozzávalót a vaj és kakaó kivételével, majd alaposan kidagasztjuk,
végül hozzátesszük a vajat és azzal is jól megdagasztjuk, amíg szép sima és
hólyagos lesz a tészta. Ekkor három részre osztjuk.
Az egyik
részt simán meghagyjuk, a másik részhez hozzágyúrunk egy evőkanál tejjel
elkevert kakaót és a harmadik részhez két evőkanál tejjel elkevert kakaót.
Mindhárom
részt letakarva pihentetjük, amíg kétszeresére nő.
Amikor
megkeltek, enyhén lisztezett munkalapon egyesével egyforma méretűre tepsi
hosszúságúra kinyújtjuk, majd egymásra helyezzük és úgy is nyújtunk rajta, hogy
jól összetapadjanak, majd lazán feltekerjük. Zsiradékkal kikent 33x12 cm kalácssütő formába helyezzük és hagyjuk kelni a tepsiben, amíg láthatóan megemelkedik. Felvert
tojással lekenjük majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép arany
barnára megsütjük.



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése