2013. január 24., csütörtök

Dióval töltött szőlőfürt kalács




Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 kanál cukor
2,5-3 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
2 tojás sárga, só
1 citrom reszelt héja.

Töltelékhez:
20 dkg darált dió
5 kanál cukor
barack lekvár.

A tésztához a lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis cukrot szórunk, leöntjük langyos tejjel és kelni hagyjuk. Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a vaj kivételével és annyi tejet hogy, megfelelő keménységű legyen.

Hólyagosra kidolgozzuk, majd belevegyítjük a langyos vajat. Letakarva kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, jól átgyúrjuk,kinyújtjuk,pogácsa szaggatóval kivágjuk egyszer a szőlő szemeket,a leveleket,a többi tésztát összegyúrjuk,kinyújtjuk téglalap alakúra.
A töltelékhez a dióhoz hozzátesszük a cukrot és annyi barack lekvárt hogy jó összeálló masszát kapjuk.Golyókat formálunk,rátesszük a kivágott karikákra vágott tésztára,a többit rákenjük a kinyújtott tésztára.

A kerek tészta széleit megkenjük felvert tojással majd gombócokká formáljuk.

A kinyújtott tésztát felcsavarjuk,hosszában kettőbe vágjuk,vágott részével felfelé összefonjuk,ebből alakítjuk ki az ágakat.

Olajozott tepsiben,szőlő alakúra összerakjuk,lekenjük felvert tojással,kicsit tepsiben kelesztjük,majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Sütőből kivéve,cukros amiben egy vanília cukrot is elolvasztottunk lekenjük az egész kalácsot.

2 megjegyzés:

  1. Csodaszép ez a szőlőfürt!
    Kedvem lenne elcsipegetni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz!

      Sajnos már morzsája sincsen,gyorsan elfogyott,nagyon finom volt :)

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók