2020. november 3., kedd

Sonkával- sajttal töltött kalács

 




Hozzávalók

50 dkg liszt

2,5 dl tej

25 g élesztő

1 teáskanál cukor

1 tojás +1 a lekenéshez

3 evőkanál olaj

5 g só


Töltelék:

20 dkg főtt sonka

10 dkg bacon szalonna

20 dkg reszelt sajt

1-1 zöld és piros paprika

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és leöntjük egy dl langyos cukros tejjel, elkeverjük, hogy egy kis liszt is kerüljön hozzá. Letakarva hagyjuk felfutni

Amikor az élesztő felfutott a többi hozzávalóval szép sima, kéztől elváló tésztát dagasztunk.

Letakarva kétszeresére kelesztjük. 

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez a sonkát és baconszalonnát ledaráljuk, a sajtot lereszeljük, a paprikákat felaprítjuk, majd az egészet összekeverjük.

Amikor a tészta megkelt lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk és nyolc részre osztjuk, majd egyforma körökre nyújtjuk. A tészta közepére rakunk a töltelékből, a tészta szélét megkenjük felvert tojással. 

 Ráhelyezünk egy másik tésztalapot, széleit lenyomkodjuk, fondant mintázóval a széleit a képen látható módon behúzogatom, ha nincs, más eszközzel, ecsetnyéllel, akár új beggyel is csinálhatjuk. 



Közepére mákot szórtam.


Felvert tojással lekenjük majd fél órai pihentetés után, 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

 

2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók