2020. november 23., hétfő

Fahéjas- diós rügyek


 

Hozzávalók a tésztához:

15 ml tej

70 ml kefir

3 evőkanál cukor

20 g élesztő

1 tojás

50 ml olaj

1 teáskanál só

550 g liszt

Töltelékhez: cukros fahéj, darabosra vágott dióbél 100 g

1 tojás a lekenéshez

Olvasztott vaj a tészta lekenéséhez.

Az élesztőt egy kis tálba morzsoljuk, leöntjük cukros langyos tejjel, összekeverjük és letakarva hagyjuk felfutni.

Amikor az élesztő felfutott, hozzátesszük a langyosra melegített kefirt, a többi hozzávalóval összekeverjük majd hozzátesszük a lisztet és  jól összedolgozzuk. Letakarva duplájára kelesztjük.


Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, majd egy vékony téglalapot nyújtunk belőle. Én 60 x 48 cm-re nyújtottam.

A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk cukros fahéjjal, majd rászórjuk a darabosra vagdalt diót. A tésztát gondolatban négy részre osztjuk, az egyik részt ráhajtjuk a tésztára, tetejét megkenjük olvasztott vajjal, ismét hajtunk egyet rajta, most a feléig, megkenjük olvasztott vajjal, így folytatjuk de az utolsó hajtást nem kell megkenni.


Szépen eligazítjuk, majd kilenc részre vágjuk. Mindenik darabot ketté szelünk, az egyik végénél nem egészen vágjuk el. Majd megfogjuk az egyik ágát és kifelé négyszer megtekerjük, ugyanígy a másikat is, és a végén összecsípjük. A másik végét is kicsit összecsípjük.

Tepsire sorakoztatjuk,  lekenjük felvert tojással.


180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép aranysárgára megsütjük.


Vaníliás porcukorral beszitálva tálaljuk.


4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, csak finom lehet.
    Még kalácsnak is megfelelne, de így egy újabb szépség készült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lia, finom volt, ízlett mindenkinek:)
      Hasonlóképpen csináltam már kalácsot, dió nélkül.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók