2020. november 15., vasárnap

Élesztős almás pite, ősziesen



Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2 dl tej
2 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
20 dkg vaj vagy 25 dkg rama
1 tojás + 1 a lekenéshez
4 g só

Töltelékhez:

1,5 kg alma ( tisztán mérve)
Ízlés szerint cukor
Fahéj, ízlés szerint
3-4 evőkanál búzadara

Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket, hogy hűljön ki, amíg a tésztával dolgozunk.
A megmosott, megtisztított almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük és megdinszteljük. Ízlés szerint cukrozzuk, ha édes az alma, nem kell cukor, majd fahéjjal ízesítjük.

Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk.
Az átszitált liszttel, elmorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a felvert tojást, tejben felolvasztott cukrot, végül az élesztőt.
A tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert lehet nem fog kelleni mind. Jó alaposan kidolgozzuk, majd letakarva hagyjuk kelni, amíg láthatóan megemelkedik. Ha kreatívan akarjuk készíteni, nem kell keleszteni, mert amíg dolgozunk vele, megkel.
Ha nem, miután a tészta megemelkedett, kitesszük lisztezett munkalapra, finoman átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk.
Ha kreatívan készítjük az egyik tészta nagyobb kell legyen, ugyanis nem kell a fele a díszítéshez.

Az egyik tésztát kinyújtjuk, 30 x 32- formába helyezzük, megszórjuk a búzadarával, lehet morzsa vagy darált keksz, ízlés dolga. Ráhalmozzuk a kihűlt almát, szépen elsimítjuk. Ha egyszerűen készítjük, befedjük a másik tésztalappal és legalább egy órát hagyjuk kelni. Miután megkelt, lekenjük felvert tojással, villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.

A másik változatban is kinyújtjuk a nagyobb tésztát, megszórjuk, jelen esetben búzadarával, ráhelyezzük egyenletesen az almát, tovább a képzeletünk szab határt.



Mikor kész van, lekenjük felvert tojással.



180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.


2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók