2020. november 15., vasárnap

Töltött, rongyos zsemle

 




Hozzávalók a tésztához:

2,5 dl tej

1,25 dl olaj

1 tojás + 1 a lekenéshez

1 kiskanál cukor

12,5 g élesztő

5 g só

liszt, kb. 50 dkg


Töltelékhez:

Lehet szalámi, sonka, főtt csülök épp ami maradék van a hűtőben.

Paprika, reszelt sajt

Elkészítés:

1 dl tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

A megmaradt tejet tálba töltjük, hozzátöltjük az olajat, 1 felvert tojást, sót jól elkeverjük és hozzágyúrunk annyi lisztet amennyit felvesz, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk.

Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Amíg kel a tészta ledaráljuk a tölteléknek valót, megvágjuk a paprikákat, lereszeljük a sajtot, összegyúrjuk és 12 gombócot formázunk belőle.

 Miután megkelt a tészta lisztezett deszkára tesszük, finoman átgyúrjuk és 12 egyforma darabokra vágjuk majd kis gombócokká formázzuk.


A gombócokat egyenként kör alakúra kinyújtjuk, ráteszünk egy gombócot a töltelékből 

Becsomagoljuk, úgyhogy öt füle legyen és jól összenyomjuk a tésztát


Majd mindenik fület ollóval kétszer bevágjuk és a bevágott részt jobbra hajtjuk.


Tepsibe sorakoztatjuk, lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára, 25 perc alatt megsütjük.



Mielőtt a gombócokat kinyújtjuk, kicsípünk egy akkora tésztát, hogy egy kis csillagot szúrjunk ki belőle, megszórjuk pirospaprikával és miután lekentük tojással ráragasztjuk.



2 megjegyzés:

  1. Ezt valószínűleg kipróbálom, szeretem az ilyen jellegű tésztákat. Ismét ügyes voltál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki Orsi, nálunk mindenkinek tetszett, remélem Te sem fogsz csalódni. Várom a véleményed:)

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók