2020. október 25., vasárnap

Diós-fahéjas kalács



 Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt

2,5-3 dl tej

25 g élesztő

3 evőkanál cukor

1 citrom reszelt héja

2 tojássárgája

80 g olvasztott vaj

4 g só


Töltelékhez:

Darált dió, barack lekvár, fahéj, cukor

1 tojás a lekenéshez


Elkészítés:

Egy kis tálkába belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dl cukros langyos tejjel, hagyjuk felfutni.

A lisztet tálba szitáljuk hozzáöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval a vaj kivételével összedagasztjuk. Hozzátesszük a langyosra felolvasztott vajat és szép sima, kéztől elváló tésztát dagasztunk. Szoba hőmérsékleten letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, ledaráljuk a diót, én nem mértem, úgy találomra tettem, és annyi barack lekvárt teszünk hozzá, hogy jó kenhető masszát kapjunk.

Amikor a tészta megkelt, kitesszük enyhén lisztezett munkalapra, kicsit felgyúrjuk és egy kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk. 

A nagyobb darabot téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a diótöltelékkel és felcsavarjuk. Cérnával körülbelül 2 cm szeletekre vágjuk, és egy kerek forma szélére, kicsit egymásra, körberakjuk.

A másik tésztát is kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk fahéjjal elkevert kristálycukorral, felcsavarjuk és beillesszük a diós mellé. Közepébe belerakjuk a megmaradt diós tekercseket. Felvert tojással lekenjük és rövid időre pihenni hagyjuk A sütőt 180 fokra bemelegítjük és 20-25 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.

Miután kivettük a sütőből, még forrón lekenjük vaníliás cukros vízzel, hogy szép fényes legyen.

Sütés előtt




 

2 megjegyzés:

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók